Close

6. 5. 2019

Povinné ručení raketově roste

povinné ručení

Nejde si nevšimnout, že povinné ručení v posledních letech nenápadně roste.U některých motoristů nápadně. Od roku 2018 je opět povinností ho povinně platit, jinak přijde sankce. Pojišťovna často přihodí k ročnímu pojištění pár stovek, aby se klient moc nenaštval a zaplatil. Někteří raději strpí mírné navýšení, než aby absolvovali změnu pojišťovny s nejistým výsledkem. Zdražují totiž všichni. V rámci konkurenčního boje si můžete mírně polepšit, jedná se většinou o krátkodobé vítězství, které zahrnuje papírování, které nemá nikdo rád.

Výpověď ručení 6 týdnů předem

Abyste mohli změnit pojišťovnu u povinného ručení, musíte dát výpověď 6 týdnů před vypršením smlouvy. Už tento termín je těžko zapamatovatelný. Většinou vám ho ale připomene dopis od pojišťovny, která je povinna vás o zdražení informovat 2 měsíce předem. To je ta vhodná doba k výpovědi. Poslední dobou dopisy o zdražení chodí skoro všem řidičům.

Proč povinné ručení roste

Je to jednoduché. Na pojistkách se vybere méně, než se poškozeným vyplatí. A je jedno, jestli si necháte auto opravit v servisu nebo vám odškodné vypočítají rozpočtem. Tento stav podle pojišťoven trvá ji hodně dlouhou dobu. Proč to tedy ty pojišťovny dělají a neseknou s tím? Dobrá otázka. Pravděpodobně je to proto, že klient, který má u pojišťovny povinné ručení, k této pojistce možná dokoupí životní pojištění, pojištění domácnosti, penzijní připojištění atd. Většinou mají lidé pojistky pod jednou střechou kvůli jednodušší komunikaci.

Riziková mládež a náklaďáky

V dnešní době vyspělých IT technologií se dají dělat rychle a jednoduše různé statistiky a analýzy. Z těch vyplývá, že největšími škodiči jsou junioři a velké náklaďáky. Dává to logiku. Mladí a neklidní lidé si často za volantem myslí, že jim patří svět. Z toho se ovšem rychle proberou při první vážné nehodě, která má často fatální následky, nezřídka končící těžkým zraněním či smrtí. Tyto následky ovšem musí finančně odškodnit pojišťovna. Pokud takový člověk zaplatí cca 3 000 Kč za rok a následně pojišťovna musí uhradit statisíce, prodělek je na světě.

Ta samá situace je u kamionů. Často jsou tito řidiči na silnicích v psychické nepohodě, čemuž se nelze divit, když jezdíte každý den. Pokud následně dojde k nehodě, následky střetu s takovým kolosem jsou opět hrozivé. Pojišťovna v těchto případech musí sáhnout hluboko do kapsy.

Zdražení pojištění pro všechny

Závěr je jasný. Zdražovat se musí. Těžko ovšem může pojišťovna všem mladým lidem napálit pojistku 30 000 Kč za rok preventivně. Všichni mladí nejsou psychopati a předem vědět, kdo udělá karambol neví nikdo. Kdyby to věděl, všechny pojišťovny by zkrachovaly, jelikož by se už nikdo nepojišťoval. Proč bych se pojišťoval, kdybych věděl, že nic neprovedu. Vše je pouze o pravděpodobnosti. Proto se musí zdražovat selektivně, aby pojišťovny nikoho moc nevyděsily. Mladým a kamioňákům se zdraží o hodně více než ostatním. Ostatním se zdraží jen tak zlehka, protože i jejich platby jdou na krytí škod rizikových klientů.

Ceny vozidel stoupají

Zajímavé je, že ceny nových automobilů stoupají každým rokem, i když je kolem nás tolik aut, že je není kde parkovat. Nabídka evidentně převyšuje poptávku.  Nástupce Škody Rapid se jmenuje Škoda Scala. U Rapida začínala cena lehce pod 300 000 Kč u Scaly to je již lehce pod 400 000 Kč. Ty samé případy jsou u Fabií, Octavií či nových Kodiaků a Karoqů. Cenovka se šplhá stále výš. Mohou za to nové technologie a vychytávky, které v autech jsou. Airbagů přibývá, asistentů je tam víc než málo, kola se zvětšují, emise snižují. To vše ovšem stojí peníze. Některé výdobytky moderní doby by si mnoho řidičů nechalo ujít, kdyby byla cena nižší. To však není mnohokrát možné.

Taková Dacia vsadila na to, že auto má sloužit k přesunu sem a tam, vykašlali se na různé luxusní novinky a jejich prodeje neuvěřitelně rostou. Hlavním kritériem je pro ně příznivá cena. Prošpikování auta různými senzory je pro ně nedůležité. Cena vozidel samozřejmě s cenou prací v autoservisech promlouvá také do výše ceny povinného ručení. A jisté je, že obě dvě položky jen tak klesat nebudou.