Close

11. 3. 2019

Nové modely Škoda 2019

Škoda Scala od 5/2019

Škoda Scala

Nejdříve se k zákazníkům dostane Škoda Scala. Jedná se o nástupce Škody Rapid. Ten se vyráběl ve verzi spaceback a liftback. Nabídku liftbacku ale automobilka brzy ukončila, jelikož nebezpečně konkuroval Škodě Octavii. To se majitelům firmy nelíbilo, protože jeho cena byla o hodně nižší než zmíněné Octavie a zisk z prodejů tím pádem klesal. V současnosti se prodává pouze Rapid ve verzi spaceback a jeho cena začíná na 307 000 Kč.

Ceny nových automobilů rostou

Škoda Scala se bude nabízet za cenu lehce pod 400 000 Kč. Ceny nových modelů jdou logicky nahoru. Má to hned několik důvodů. Evropská komise nutí automobilky, aby do nově vyráběných vozů napěchovaly plno moderních technologií, které mají zaručit větší bezpečnost chodců, řidičů i spolujezdců. Tyto srandy něco stojí. Auta dnes detekují chodce, samy dokážou přibrzdit, eliminují smyky, v případě těžké nehody dokážou zalarmovat záchranáře. Detekce tlaku v pneumatikách je povinná v automobilech od roku výroby 2015.

Druhá velice nákladná oblast při výrobě automobilů jsou emise. Politici by byli nejraději, kdyby auta měly nulové emise nebo se všechny naráz proměnily v elektromobily. To je sice pěkná idea, ale realita je opět někde jinde. Většina zájemců o nová auta se dívá na to, kolik to stojí. V jednu dobu to měly hodně nahnuté automobily s naftovými motory. Bylo to ve chvíli, kdy propukla aféra s emisemi u Volkswagenu. V současnosti se zjistilo, že to s nimi není až zas tak hrozné. Čas ukáže, jak vše dopadne.

Škoda Kamiq na podzim 2019

Škoda Kamiq

Další letošní novinkou je Škoda Kamiq. Po prozkoumání parametrů tohoto auta jsem zjistil, že se jedná o zdeformovaného bratra Škody Scala. Má to být nejmenší SUV od Škodovky. V současnosti se v tomto segmentu úspěšně prodávají Škoda Kodiaq a Škoda Karoq. Vždy mě pobaví prvotní dojmy novinářů, kteří tyto nová auta testují a srovnávají s předchozími modely. Věta typu „Proti verzi Spaceback je Scala o 58 mm delší, o 87 mm širší a o 12 mm vyšší“ mě vždy pobaví. Nechybí před ní reklamní slogany, jak nový model narostl do šířky, výšky i délky.

Kamig je stejně široký jako Scala, vyšší je o cca 6 centimetrů, ale na druhou stranu je kratší o cca 10 cm. Kufr má dokonce o 67 litrů menší než Scala. Nabídka motorů bude totožná. Cena bude s největší pravděpodobností vyšší. Vypadá to, že někdo vzal Scalu, trochu ji upravil a vypadl z toho nový model Kamiq. Důležité bude pravděpodobně to, aby se dalo hodně dílů použít na oba modely.