Close

13. 9. 2019

Modré a fialové zóny v Praze 2019

Modré a fialové zóny v Praze začaly převládat v roce 2019. Pokud by chtěl někdo porozumět systému v parkovacích zónách v Praze, musel by si na to vyčlenit dostatek času. V minulosti se zde vyskytovaly i zóny oranžové, na které můžeme stále narazit na Praze 7. Potíž v tomto systému je ten, že každá městská část si může upravovat tyto zóny podle sebe. To znamená, že to co platí v jedné městské části, nemusí platit o pár desítek metrů dál.

Pořádně číst dodatkové tabulky

Nikdo nechce vyfasovat zbytečně pokutu a málokomu se chce krmit penězi parkovací automaty. Tyto dva důvody nás nutí být obezřetní při parkování, hlavně je dobré si dávat pozor na fialových zónách. Tam se nesmí podle úředníků bez placení ani zastavit. Na dodatkových tabulkách je vyznačen čas a podmínky za jakých lze na těchto parkovacích zónách parkovat.

Modré zóny

modré zóny

Modré zóny jsou určeny místním, kteří si za příslušný poplatek mohou na těchto zónách parkovat. Přespolní řidiči zde mohou zastavit a za poplatek i parkovat. Hodinová sazba je zde ovšem relativně vysoká, cca 60 Kč/hodina. Ani místní obyvatelé nemají jistotu místečka, často se stává, že krouží večer okolo domu jako za starých časů, i když mají oprávnění. Toto oprávnění ještě navrch platí jen pro konkrétní městskou část, takže do sousední čtvrti již musí jet s připravenou peněženkou.

Fialové zóny

fialové zóny

Na fialových zónách mohou parkovat místní bez omezení ve dne v noci. Přespolní řidiči zde najdou parkovací automaty a za příslušný obnos, většinou něco mezi 30 – 40 Kč / hodina zde mohou zaparkovat. Výhodou fialových zón, je to, že o víkendu jsou většinou zadarmo (ne úplně všude). Jak již bylo řečeno každá městská část si řeší svoje zóny po svém, takže podmínky jsou všude jiné. Někde víkend začíná již v pátek večer, jinde až o půlnoci z pátku na sobotu. Praha 1 má fialové zóny zpoplatněné i o víkendu.

Oranžová zóna

V Praze 7 najdeme starý druh parkovacích zón, takzvané oranžové. Tam mohou přespolní parkovat za peníze a místní na ně nesmí, pokud si extra nepřiplatí. Nikde jinde už tyto zóny nejsou a pravděpodobně zmizí i odsud.

Na některých modrých zónách i o víkendu zdarma

Některé městské části řidičům dovolují parkovat o víkendu a v noci zadarmo i na modrých zónách. Tak tomu je určitě v Praze 5, 4 a 8. Na Praze 2, 7, 1 máte v noci a o víkendu na modrých zónách smůlu. Na Praze 6 a 3 můžete zdarma na modré zóny o víkendu, ale ve všední den v noci ne. Tak tomu se říká slušný guláš. Řidiči v naší autopůjčovně jsou dost zmateni z tohoto systému a pokuty v naší kanceláři řešíme dnes a denně.

Chybí záchytná parkoviště

Bez debat chybí záchytná parkoviště. Radnice se zaměřily na zdokonalování vybírání pokut, ale nová parkoviště nerostou, hlavně ty záchytná. K čemu je řidičům obrovské parkoviště v garážích na Letné, kde se za parkovné platí plno peněz. Na okraji Prahy má být více obrovských parkovišť za rozumnou cenu, tak tomu ovšem v současnosti není. A peníze na tyto investice musí být. Jen na parkovném se vyberou milióny ročně a ještě víc se vybere na pokutách za špatné parkování, které mají na radnicích opravdu dokonale zprocesované.