Close

30. 5. 2015

Z čeho se skládá cena v autopůjčovně?

peníze

Nelze jednoznačně říct, která část nákladů je největší položkou výsledné ceny nájmu. Hodně vysoko bude stát položka amortizace vozu, což jednoduše znamená stárnutí vozu. Pokud bude nové auto za 300000 Kč stát na parkovišti a neujedeme s ním ani kilometr, tak za rok toto rok staré „nové“ neojeté auto neprodáme za těchto 300000 Kč, ale jen za přibližně 250000 Kč. A máme zde první konkrétní položku 50000 : 12 = 4166 Kč měsíčně, což není málo. Musíme podotknout, že jsme se v autě ani nesvezli. Tato položka se navyšuje v průběhu let provozu auta o počet najetých kilometrů, pokud s vozem ujedeme 50000 kilometrů za rok, půjde tržní cena rapidně dolů, což znamená další náklad v desetitisícech ročně.

Návštěva autoservisu nám ubere z peněženky další finance, pouhá výměna oleje v autorizovaném servisu nás nebude stát pár stovek, ale pár tisícovek. A jdeme na pojišťovnu. Povinné ručení je relativné levné, horší to je s havarijním pojištěním, které nám pokryje škody vzniklé zaviněním nehody, poškozením vozu neznámým vandalem, odcizením vozu, samozřejmě si nezapomeneme připojistit čelní sklo a asistenční službu.

Výsledná suma se nám vyšplhá k přibližně trojnásobku povinného ručení. Přikoupíme dálniční známku, zimní kola s pneumatikami a zjistíme, že průvan v peněžence byl dost silný. Tím jsme uzavřeli vstupní náklady a dále nás budou čekat už „jen“ průběžné náklady, pravidelné placení pojistek, výměny olejů, destiček, kotoučů, pneumatik, časem spojky, setrvačníku, ložisek, čepů, silentbloků, s výčtem měněných dílů bychom mohli pokračovat do nekonečna, když budete mít smůlu můžete i s novým autem v záruce strávit mnoho času v autoservisu, i když se domůžete záruční výměny zdarma, ztracený čas vám nikdo nenahradí.

V horším případě vás může potkat i poškození motoru po záruce a to už se těžko domáháte svých práv, pokud si pročtete různá fóra zaměřená na automobily, tyto případy se stávají. Nejsou vyjímky vadných vozů, které mají najeto do 50000km. Stále se Vám zdá, že cena za pronájem v autopůjčovně je vysoká?

PROČ DO AUTOPŮJČOVNY?

smlouva

Autopůjčovny patří neodmyslitelně k trhu osobních automobilů již velice dlouhou dobu. Stojí na rozhraní trhu autosalonů a autoservisů. Pokud se Vám porouchá vozidlo a nutně ho každý den potřebujete, Vaše cesta povede do autopůjčovny. Pokud si objednáte nový vůz a starý jste již prodali, autopůjčovna bude pro Vás záchrana. Soused Vám auto nepůjčí a pokud ano, musíte se mu stejně revanšovat. V tuto chvíli vystupují do popředí služby solidních autopůjčoven. Každého určitě zajímá provozní doba. Ta naše je od 7:00 do 2:00 hodin, každý den v týdnu, včetně svátků i víkendů. Příplatky za předávání a přebírání vozů v těchto dnech u nás neexistují.

Samozřejmě velice důležitm aspektem při rozhodování o půjčení automobilu je cena za pronájem. Můžete se spolehnout na to, že naše cena je opravdu pod průměrem cen ostatních autopůjčoven. Nízké ceny si můžeme dovolit proto, jelikož jsme stlačili na minimum personální a provozní náklady. Rozdíl mezi ceny pronájmů je závislý na provozních nákladech společností, ceny za servis a údržbu vozů jsou vetšinou stejné.