Close

11. 10. 2017

Rozpočtem nebo opravit v autoservisu

Každý motorista by měl mít uzavřeno povinné ručení, tato pojistka kryje škody, které způsobíte svým vozidlem. Pokud ovšem při tom poškodíte i vaše auto, tato pojistka vám tuto škodu nekryje. K tomu slouží havarijní pojištění. Pokud nabouráte z vlastní viny, někdo vám auto ukradne nebo poškodí, potom vám pojišťovna z havarijního pojištění zaplatí tyto škody. Bohužel se na této škodě musíte finančně podílet. Tomu se říká spoluúčast. Ta je většinou od 1 % do 10 %. V naší autopůjčovně máme auta pojištěna s 10% spoluúčastí.

OPRAVA V AUTOSERVISU

Pojistné plnění může být vyplaceno rovnou autoservisu, který váš vůz opravuje nebo si můžete nechat částku vyplatit takzvaným rozpočtem. Výši výplaty určí likvidátor, který má vaši pojistnou událost na starosti. Nejdříve si vaše auto vyfotí, následně spočítá, za kolik by se auto opravilo a tuto částku vám zašle na váš účet. Co je tedy lepší, nechat si poslat peníze a pak auto opravovat nebo to nechat všechno na autoservisu a o nic se nestarat? Obě dvě varianty mají svoje háčky. Pokud auto necháte opravit ve smluvním servisu bez starostí, může se stát, že tam auto bude stát hodně dlouho. Jste tak trochu v pasti, autoservis má kšeft jistý, takže v průběhu dne upřednostňuje ostatní zakázky. Vy nemůžete nic dělat, pouze přihlížet a poslouchat výmluvy technika. Naše autopůjčovna Praha řeší každou pojistnou událost individuálně, někdy auto dáme do servisu a urgujeme opravu, někdy si necháme vyplatit pojistné plnění rozpočtem.

VÝPLATA ROZPOČTEM

Pokud si necháte pojistnou událost vyplatit rozpočtem, je zde riziko, že suma, kterou obdržíte, nebude na opravu stačit. Peníze máte na účtu zpravidla hodně rychle, její výše je ovšem velký otazník. Polední dobou mají pojišťovny více nákladů, jelikož musí platit různá zdravotní plnění a posílají peníze hasičům, kteří uklízí vozovky při nehodách. To vše jim dělá díru do rozpočtu, takže se snaží při současném zvyšování sazeb pojistného, co nejméně vydávat na opravy škod. Pojišťovna Kooperativa vyplácí rozpočtem ceny, které odpovídají náhradním dílům druhovýroby, a ještě to jsou ceny velkoobchodní. Naše autopůjčovna dostala za poškozený chladič na Škoda Octavia II, který originál stojí přes 5000 Kč, cca 2400 Kč, což je suma, za kterou lze chladič sehnat možná někde na vrakovišti. Pojišťovně ale můžete přinést fakturu z ověřené prodejny originálních dílů, že jste tam koupily dražší chladič, pojišťovna vám pak rozdíl doplatí. Tento postup se mi zdá ovšem více než podivný.