Close

6. 9. 2018

Jak postupovat při dopravní nehodě krok za krokem

Praha 1. 2. 2018

Dali byste ruku do ohně, že vám se žádná nehoda stát nemůže, protože jezdíte opatrně? To je dobře, ale na silnici nejste sami a může se stát, že budete zkrátka jenom ve špatnou dobu na špatném místě. Buďte připraveni a podívejte se na pár rad, jak se chovat, když se stanete účastníky dopravní nehody.

NEJVÍC DOPRAVNÍCH NEHOD ZPŮSOBÍ ŘIDIČI POD VLIVEM

nehoda

Statistiky Policie ČR hovoří jasně. Jen za rok 2016 řešili policisté zhruba 270 nehod denně, přičemž počet lehce zraněných osob byl neuvěřitelných 24 501 za rok. 2 580 osob utrpělo těžká zranění a 545 zemřelo. Průměrná hmotná škoda připadající na jednu nehodu činila 58 709 Kč. Vysoké procento nehod je bohužel stále způsobeno tím, že se řidiči stoprocentně nevěnují řízení nebo dokonce usednou za volat pod vlivem alkoholu. povinného ručení sice zaplatíte škodu na majetku třetích osob, ale pojišťovna pak na vás může částku vymáhat. Usednutí za volant v opilosti se rozhodně nevyplácí.

KDY VOLAT 158?

Nabourali jste, ale nejste si jistí, v jakém případě zavolat policii? Volejte 158 když…

  • …byla při nehodě zraněná osoba.
  • … škoda na některém vozidle přesáhne 100 000 Kč.
  • … došlo k poškození majetku třetí osoby. Např. srazí se dva vozy, a ještě poškodí cizí zaparkovaný automobil nebo zničí veřejné osvětlení.
  • … s vámi druhý řidič odmítá věc vyřešit, nechce vyplnit formulář o nehodě nebo se podepsat.
  • … kvůli nehodě znemožníte plynulý provoz a nejste schopni ho v krátkém čase obnovit.

POSKYTNĚTE PRVNÍ POMOC, OBLÉKNĚTE SI VESTU A UMÍSTĚTE VÝSTRAŽNÝ TROJÚHELNÍK

Nehoda je vždy neočekávanou a stresující situací. Případné zranění stres ještě stupňuje. Než vystoupíte z vozidla, oblékněte si reflexní vestu, kterou byste měli mít pod sedadlem nebo v přihrádce. Přehledně označte místo nehody výstražným trojúhelníkem, abyste včas upozornili ostatní řidiče. Nezapomínejte ani na to, že jste povinni poskytnout první pomoc. Je-li na silnici zraněná osoba zavolejte 155 a snažte se zastavit silné krvácení, uvolnit šetrně dýchací cesty nebo provést masáž srdce.

JAK KOMUNIKOVAT S POJIŠŤOVNOU?

Až polovina zápisů o dopravní nehodě nemá kompletní údaje. V takovém případě ale můžete mít s pojišťovnou problém. Jak tomu předejít?

  • Přestože je nehoda vždy stresovou záležitostí, snažte se uklidnit a s chladnou hlavou odhadnout výši škody.
  • O nehodě neprodleně informujte telefonicky nebo online svou pojišťovnu. V autě vždy vozte propisovací formulář, tzv. záznam o dopravní nehodě.
  • Snažte se nehodu nafotit, abyste v rukou měli dostatek důkazů. Na fotkách dobře zachytíte poškození vozu i postavení automobilů během srážky.
  • Dohodněte se s druhým účastníkem nehody o míře zavinění. Pokud se dohodnout nemůžete, zavolejte policii.
  • Než definitivně oddělíte originál formuláře od kopie, projděte si pozorně všechny údaje a zkontrolujte podpisy. Jakmile listy rozdělíte, nemůžete zpětně nic dopisovat.

KDO ZAJISTÍ ODTAH VOZIDLA A ODVEZE VÁS?

Vaše auto je po nehodě ve špatném stavu, stojíte na silnici a přemýšlíte, co dál. Teď přichází na řadu asistenční služba. Vždy dobře vybírejte, u koho si sjednáváte pojištění, a během výběru berete v potaz také kvalitu asistenčních služeb. ČSOB Pojišťovna vám zajistí odtah vozidla, případnou opravu na místě, náhradní přepravu nebo vám pomůže zajistit ubytování. Nezáleží na tom, jestli jste v zahraničí nebo se vám nehoda stala na českých silnicích. Tato služba vám je k dispozici nonstop 24 hodin denně 365 dní v roce.