Close

12. 4. 2019

Obliba SUV stoupá

Kde se vzalo tu se vzalo SUV, v překladu se jedná o sportovně užitkové vozidlo. Jeho obliba raketově stoupá. O tom se můžeme přesvědčit dnes a denně na našich silnicích. Pokud máte klasické osobní auto typu Škoda Fabia, tak na vás majitelé těchto „teréňáků“ shlížejí shůry. A to je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů jejich neuvěřitelných prodejů poslední doby. Ego či dobrý pocit z toho, že mám něco lepšího, je hnacím motorem zvýšených prodejů SUV. Užitná hodnota těchto vozů je totiž srovnatelná s klasickými osobními automobily.

Nejen muži milují SUV

SUV mercedes

Již párkrát jsem zahlédl v Praze obrovské SUV od Mercedesu, jehož cena začíná na dvou miliónech a design je bez debat skvostný, za jehož volantem seděla žena. Zoufalství v podobě manévrování při parkování bylo ovšem zřetelné. I s malým vozem je problém najít vhodné místečko na zaparkování, i když jsou všude modré a fialové zóny. S těmito SUV obry je parkování ještě složitější. Tito lidé často nehledí na funkčnost v podobě snadného manévrování, důležitější je pro ně obdiv ostatních. Bohužel jsou tyto pocity krátkodobé a často mají v delším horizontu úplně opačný efekt. Netýká se to samozřejmě všech majitelů těchto vozů.

Prodeje SUV zachraňují automobilky

Vypadalo to, že automobilky nemohou už přijít s ničím novým, ale SUV se staly prodejním hitem poslední doby. Poptávka po nich je obrovská a všichni si lámou hlavu, proč tomu tak je. Přidaná hodnota těchto vozů vzhledem k vyšší ceně neexistuje. Pokud někdo tvrdí, že jsou to auta do terénu, tak neví, o čem mluví. Vnitřní prostor je jen o trochu větší. Výhodou je možná lepší rozhled a subjektivní pocit bezpečí. Jízdní vlastnosti jsou totožné s osobáky. Samozřejmě v základu jsou tyto auta luxusně vybavená, to je ovšem poznat na ceně.

Je to módní trend

Škoda Karoq

Nemůžu se ubránit dojmu, že se jedná o módní trend. Kdo nemá SUV, jako by nebyl. I mě se líbí jejich vzhled, mohutnost. Škodovka vyrábí zatím dvě SUV: Kodiaq a Karoq. Oba modely jsou na objednávku a automobilka nestíhá jejich výrobu. Pokud v blízké budoucnosti budete jezdit obyčejným osobákem, může se stát, že se na vás ostatní budou dívat skrz prsty. Dočetl jsem se, že automobil Smart od Mercedesu, byl od svého založení permanentně ve ztrátě několik miliard ročně. To by potvrzovalo moji domněnku, že prťavá auta se prostě nenosí. Nejlevnější auto na světě také muselo ukončit svoji výrobu, protože o něj nebyl zájem. Půjčovnu mrňavých elektroautíček v Praze pravděpodobně potká stejný osud. Je to prostě otázka cti a ega. Stejně jako na základce je spolužák s nejlevnějším mobilem loser, i když je to charakter.

Servis je nákladný

Tyto velká auta nejenže stojí v nákupu hromadu peněz, jejich servis také není za hubičku. Vše bude přibližně o cca 30-50 % dražší než u klasického osobního automobilu. Takový nákup zimních pneumatik a jejich následné přezutí v pneuservisu vás klidně může vyjít na 25 000 Kč. Za to si člověk s Fabií přezuje svoje auto také, a ještě si užije dovolenou u moře ?.

Pokud na to člověk má peníze, tak není o čem debatovat. Koupit si nádherné SUV od Mercedesu je asi zážitek na celý život. My ostatní se musíme spokojit s menšími auty. Na druhou stranu se automobilky snaží o to, aby se i lehce zvětšené osobáky nazývaly SUV. Škoda auto letos začne prodávat nejmenší SUV Kamiq. Je otázka, jestli to není jen lehce vyvýšený osobák, který by méně movitým udělal radost.