Close

2. 9. 2019

Rychlostní radary na D1

Rychlostní radary se nepříjemně rozmnožily na dálnici D1. Všechny se nachází v úsecích, kde se dálnice opravuje a je zde snížena rychlost na 80 km/hod. Je dobré si v těchto úsecích dávat pozor a rychlost snížit. V opačném případě můžete očekávat odpustek ve výši 1000 Kč, pokud překročení rychlosti nebude nijak výrazné. Pokud budete mít pokut více, nepomůže vám sloučení pokut, abyste ušetřili, jelikož by vám k tomu naskákaly trestné body a mohli byste přijít o řidičský průkaz. O sloučení pokut se dá uvažovat pouze při přestupku za špatné parkování.

radary

Pokud odpustek 1000 Kč nezaplatíte, postoupíte do správního řízení, tam již můžete očekávat vyšší sankci, dle toho o kolik jste rychlost překročili. Pokud se přiznáte, dostanete s pokutou i trestné body. Vhodnější je se nepřiznat nebo svalit vinu na osobu blízkou, která už sice nefunguje jako dříve, ale stále se na ni lze odvolávat. Pokutu dostanete stejně, ale již se to nejmenuje pokuta za dopravní přestupek, ale pokuta za správní delikt, jelikož jste jako majitel zodpovědní za to, aby se s vaším autem nepáchaly dopravní přestupky.

Pokuta za správní delikt

Výše pokuty za správní delikt je ve stejné výši jako pokuta za překročení povolené rychlosti, výhodou ovšem je, že neobdržíte trestné body. K pokutě si ještě přičtěte 1000 Kč poplatek za správní řízení. Dá se říci, že je vhodnější první příchozí upomínku zaplatit, jelikož z toho vyváznete nejlevněji. Je to stejné jako s pokutou za neštípnutý lístek v Praze. Viděl jsem, jak z jednoho neštípnutého lístku v hodnotě 24 Kč byla exekuce ve výši 8000 Kč. To bylo hodně drahé svezení.

Naše autopůjčovna v poslední době řeší čím dál tím více pokut. Je vidět, že pro města je to výhodný byznys. Za málo práce hodně muziky. Například v Praze se na pokutách za špatné parkování vyberou miliony ročně. Bohužel záchytných parkovišť je nedostatek, takže pokud jedete do Prahy, tak nemáte kde zaparkovat. Většina marketů již buduje parkovací závory, aby jim tam lidé neodkládali auta. Můžete auto dát na fialové zóny, ale to vás vyjde také dost draho. 40 Kč za hodinu je při delším parkování dost velká suma.