Close

19. 8. 2019

Sloučení pokut za parkování

V Praze se množí případy, kdy se nepozorným řidičům vyplatí sloučení pokut za parkování. Nedostatek parkovacích míst, opomenutí prodloužení parkovacího oprávnění, Eltodeo auto s kamerami na střeše, zastavení na fialové zóně, to vše jsou případy, které vás mohou uvrhnout do několikatisícové pasti ve formě pokut za dopravní přestupek.

Jak probíhá postih za dopravní přestupek

Nejprve je přestupek za špatné parkování zdokumentován Eltodo autem nebo městským strážníkem. O tomto zdokumentování se ovšem dozvíte až za několik měsíců a to je největší problém. Za stěračem už žádný lísteček nenajdete a žádný registr zdokumentovaných přestupků neexistuje. Toto zdokumentování putuje na Městskou policii, která ji po zpracování odesílá na dopravní odbor příslušné městské části nebo na Magistrát města Prahy. Odtud přijde do vaší datové schránky nebo na poštu „Výzva k uhrazení příslušné částky“.

Výzva k uhrazení určené částky

výzva

Nejedná se o pokutu, jak se většina lidí mylně domnívá. Jedná se o lidově řečeno „odpustek“ nebo „výpalné“. Pokud tuto částku zaplatíte, vše končí. Již se tím nikdo nebude zabývat. Je to částka, která je nižší než klasická pokuta za tento přestupek (většinou 300 – 500 Kč). Klasická pokuta je za špatné parkování oceněna ve správním řízení částkou 1500 až 2500 Kč. Pokud výzvu k uhrazení ignorujete a nezaplatíte, nic nezákonného jste neprovedli a postupujete do dalšího kola.

Správní řízení

Pokud jste nezaplatili, většinou se dostanete do správního řízení, kde se můžete bránit a současně můžete zažádat o sloučení přestupků do jednoho řízení. To se vám může vyplatit, pokud víte, že vám přijde plno těchto výzev k uhrazení určené částky. Když zapomenete prodloužit parkovací oprávnění na modré zóny, většinou se to dozvíte za pár měsíců při první výzvě. Eltodo auto je hodně aktivní, takže víte, že těchto výzev bude několik desítek. V tu chvíli je výhodnější počkat na správní řízení.

Za neoprávněné parkování v modrých zónách se účtuje 500 Kč určená částka. Kdyby vám jich přišlo za 3 měsíce padesát, měli byste po zaplacení po starostech, ale v peněžence průvan 25 000 Kč. Počet Eltodo aut se zvyšuje, jelikož jejich výnosnost je značná. Brousí Prahou ve dne v noci, jelikož generují značné zisky radnicím. Tím pádem vám nezbude nic jiného, než se propasírovat do správního řízení, tam sloučit pokuty za špatné parkování a trochu ušetřit.

Maximální pokuta při sloučení pokut za parkování

Sloučit pokuty můžete jen u jednoho dopravního odboru, asi nepůjde sečíst pokuty ze všech městských částí do jednoho balíku. Po sloučení můžete dostat pokutu maximálně v její horní hranici, což je 2500 Kč, navýšenou o 50 %, což je plus 1250 Kč. Dále si k pokutě musíte připočítat 1000 Kč poplatek za správní řízení. Celkem vás to může vyjít na pěkných 4750 Kč. Toto je maximální hranice, kterou úředník nemusí ovšem požadovat. Po zohlednění polehčujících okolností můžete odejít jen se symbolickou pokutou.

Přeci jen byly parkovací zóny zavedeny kvůli tomu, aby měli rezidenti kde parkovat. Nyní se někteří zapomnětlivější podílejí na navýšení rozpočtu městských částí. Tyto pokuty by měly být z principu odpouštěny. Jak se k tomu úředníci ovšem postaví je otázka. V naší autopůjčovně řešíme pokuty dnes a denně, jelikož jsou neviditelné a platí se zpětně. V dřívějších dobách toto neexistovalo, pokuty se vybíraly tváři v tvář policistům.