Close

13. 12. 2016

Elektromobil německé pošty

Levný elektromobil za 135 000 Kč

elektromobil

V Německu vyrábí elektromobil v přepočtu za 135 000 Kč. Nechce se tomu věřit a samozřejmě se nejedná o automobil jedné z renomovaných německých automobilek. Ty za tuto cenu prodávají maximálně motorky. Jedná se o automobil pro německou poštu. Ta si před pár lety řekla, že by mohla snížit náklady a prstem ukázala na svoje dodávky. Koupila firmu RWTH Aachen , která pro německou poštu nejprve vyrobila tyto vozy na zkoušku, a pustila se do vlastního vývoje a výroby. Myšlenka byla jednoduchá. Vyrobit auto, co toho hodně vydrží. Například dveře auta by měly vydržet otvírání v průměru 200krát za den. Při vývoji se předpokládalo, že auto bude jezdit 6 dní v týdnu, přibližně 10 hodin denně. Design a ostatní nadstandard šel stranou.

A jelikož kvalitní a levné věci jdou vždy na dračku, ne jinak je tomu i v případě tohoto elektromobilu. V současnosti produkuje německá pošta 5000 kusů svých elektromobilů ročně a zájemci se začínají zajímat o možnost nákupu těchto vozů. To se samozřejmě nelíbí Volkswagenu a ostatním automobilkám, jelikož to ohrožuje jejich prodeje. Také nechápou, proč se pošta neobrátila na ně. Na to je samozřejmě jednoduchá odpověď. Za tuto cenu by jim žádné auto podobných parametrů nedodali.

SLUŠNÉ PARAMETRY ELEKTROMOBILU

elektromobil

Automobil má výkon 30kw nebo 45 kw. Maximální rychlost je 85 km/hodinu. Reálný dojezd vozu je cca 80 kilometrů. Za 4 hodiny jsou baterie dobité na 80 %, za 7 hodin na 100 %. Váha je 1495 kg, životnost byla určena na 16 let. Interiér sice vypadá jako čínská hračka, ale je vidět, že za tuto cenu se dá i v Německu vyrobit automobil slušných parametrů. A přitom se jedná o elektromobil. V tomto segmentu se ceny totiž pohybují ještě výše.