Close

2. 8. 2019

Skryté pokuty finančně ničí řidiče

Pokuty za dopravní přestupky dostávají řidiči běžně. V současné době je moderní, aby bylo vše on-line. I úředník zjistil, že moderní technologie dokáží generovat zisk rychleji a hned toho využil. Eltodo auto, které brázdí ulice Prahy s kamerami na střeše je zlatý důl pro městské části, které namalovaly na silnice modré zóny. Toto autíčko dokáže zkontrolovat tisíce aut denně a rozdat stovky pokut. Potíž je v tom, že řidiči o tom neví. Pokuta jim do schránky dorazí až za pár měsíců a oni se nestačí divit.

Pokuty za stěračem skončily

pokuta za stěračem

K tomuto autu se přidali i městští policisté v ulicích. Na co psát zdlouhavě lístečky a strkat je za stěrač, když to jde bez papíru a rychleji. Pochůzkáři u sebe nosí databanky, kterými auto vyfotí a odešlou do databáze hříšníků. Efektivita se rázem zvedla v řádu desítek procent. Kasa se plní, zastupitelé mají z čeho utrácet, jen řidičům zbyly oči pro pláč. Ráno přijdou k autu a myslí si, že pokutu nedostali, opak je pravdou a černý scénář se každý den opakuje.

O pokutě se nedozvíte

O tom, kolik máte aktuálně na krku pokut, se nikde nedovíte. Městští strážníci si je nejdříve v klidu zpracují, nemají kam spěchat, jelikož na vyřízení jsou dva roky. Následně podklady odešlou na dopravní odbory města nebo městské části. Odtud k vám zamíří obsílka s výzvou, abyste zaplatili určenou částku. Tím začíná proces, kdy se můžete proti pokutě bránit nebo ji můžete jednoduše zaplatit.

Několikanásobné pokuty nejsou výjimkou

eltodo auto

Pokud řidiči dostávali pokuty za stěrač, okamžitě věděli, že je něco špatně. Často to bylo za špatné parkování na místečku, kde bylo dlouhá léta parkování tolerováno, i když to nebylo podle předpisů. Jedna pokuta není problém, zaplatí se a místečko se už nenavštěvuje. Problém je v tom, že za takovýto přestupek můžete v dnešní době dostat pokut nepočítaně, když budete z místa odjíždět a přijíždět. Přestupek totiž trvá pouze do odjezdu, při příjezdu začíná nový.

Za špatné parkování je pokuta 1500 – 2500 Kč ve správním řízení, většinou vám přijde výzva, abyste zaplatili něco mezi 300-500 Kč a nikdo se tím dál nebude zabývat. Potíž je v tom, že takovýchto párstovkových pokut vám může v mezeře, než s o ní poprvé dozvíte a než přestanete na místečku parkovat (cca 2-4 měsíce), přijít třeba padesát. To, že jich bude padesát, v počátku ovšem nevíte. Tyto nižší částky musíte zaplatit do 15 dnů, jinak spadnete do správního řízení. A jste v pasti. Nemáte šanci se dozvědět, kolik celkem pokut přijde, stále se totiž můžou válet u měšťáků a tam s dotazem neuspějete.

Většina autopůjčoven v Praze má v současnosti největší starosti s těmito pokutami. Osoba blízká skončila, nahradila ji odpovědnost provozovatele vozidla za dopravní přestupky. Vymáhání pokut se stalo dalším odvětvím v oblasti půjčování aut v Praze.

Ve správním řízení lze pokuty sloučit

Většinou začnete tyto minipokuty platit a doufáte, že jich nebude tolik. Později zjistíte, že by vás to mohlo stát deseti tisíce, tak přestanete. Když platit nebudete, postupujete do správního řízení. Tam se mohou pokuty sloučit a můžete za tento konkrétní přestupek zaplatit maximálně 2500 Kč +50 % + 1000 Kč (správní poplatek), celkem vás může toto parkování vyjít na 4750 Kč. Žádná legrace.

Stačilo by dát neutrální lístek za sklo

Je otázkou, zda toto není záměr. Kasa se plní, nikdo nemá šanci na odpor. Přestupek byl bez debat spáchán. Ono by stačilo nastrkat policistům do kapes papírky s nápisem „dostal jsi pokutu“, které by zasunuly za stěrač, a hned by dopravních přestupků ubylo, což by mělo být cílem a posláním těchto strážců. Pokuta za stěračem plní další funkci, jelikož na stejné místo již nezaparkuje ani žádný ze sousedů, kteří jdou okolo a vidí lajnou zpokutovaných aut.