Close

6. 6. 2020

Povinné ručení nebo autopůjčovna

Povinné ručení nám poslední dobou raketově roste. To samé můžeme říci o havarijním pojištění. Pojišťovny již delší dobu hlásí, že současné sazby pro ně nejsou udržitelné. Podle jejich prohlášení dotují tento segment ze svých zisků. Je pravdou, že moderní automobily jsou nabité různými technologiemi a asistenty a pokud tyto někdo při nehodě zničí, musí je zase někdo opravit. A tuto opravu hradí pojišťovna. Dále si začali nárokovat škody i hasiči, příbuzní a další vzdálení účastníci nehod. To vše podporuje argument zdražit povinné ručení.

V autopůjčovně ušetříte za pojistky

Pokud auto nevyužíváte opravdu každý den, je na místě si spočítat, zda by se vám nevyplatilo půjčit si auto z autopůjčovny. V Praze je toto opravdu aktuální téma. První výhodou je to, že za povinné ručení platíte, jen když autě jedete. Pokud auto nepotřebujete, neplatíte ani korunu. Auto, které vám stojí na ulici, ztrácí každý den na své hodnotě. Průměrná částka, o kterou přijdete, je cca 100 Kč denně. Další nemalou položkou, která vám udělá díru do rozpočtu, je platba za parkování a riziko pokuty v případě, že někde špatně parkujete.

Parkovacích míst je v Praze hodně málo a často se stává, že na vás zbude už jen nějaké zapadlé místečko. Tam si v klidu jezdíte parkovat každý večer až do té doby, než vám přijde pokuta za špatné parkování. Jaké je vaše překvapení, když zjistíte, že dle zákona o pozemních komunikacích na tomto místě stát nesmíte. K vaší smůle vám první pokuta přijde za 4 měsíce a následně vám jich přijde klidně třicet. V tu chvíli vám nezbývá nic jiného, než sloučení pokut. I tato sranda vás vyjde pěkně draho.

Autopůjčovna se o vše postará

Auto, které si půjčíte, vám nejen nestárne, ale pokud ho nepotřebujete, veškeré výše zmíněné potíže řešit nemusíte. Ve finále vás i pojištění vyjde levněji, jelikož se o něj podělíte s ostatními klienty autopůjčovny. Ceny šly v půjčovnách aut v Praze paradoxně rapidně dolů, takže půjčování aut už není luxus jen pro někoho, jako tomu bylo v minulosti. Škoda Fabia na několik dní vyjde klidně pod 500 Kč na den.