Close

21. 11. 2018

Nehoda s cizincem

airtbag
nehoda s cizincem

Havárie v autě je vždy nepříjemná věc. Nehoda s cizincem je asi noční můrou každého řidiče. Když pomineme psychickou újmu, tak při větším karambolu přijdeme o možnost se se svým miláčkem přesouvat z místa na místo. Po vyřízení formalit s Policií přichází na řadu praktické věci. První z nich je většinou odtah do servisu a řešení opravy automobilu. Pokud máme sjednáno havarijní pojištění, můžeme být celkem v klidu. Autoservisy spolupracují s většinou pojišťoven, takže opravu a veškerou agendu okolo financí můžete nechat na nich. Nevýhodou je, že to trvá pekelně dlouho. Autoservis má svoji rybu v síti a může se věnovat ostatním lidem, kteří jsou dostatečně agresivní a neodbytní.

Naši autopůjčovnu v Praze potkala nemilá příhoda, jelikož naši Škodu Fabii III kombi naboural cizinec, konkrétně státní příslušník Německé spolkové republiky. Nehodu evidentně zavinil, Policie vše posvětila svým protokolem, ale co se děje dál? Němec má přeci jen sjednané své povinné ručení za hranicemi naší republiky a komunikace by přeci jen vázla. V těchto případech se musíme obrátit na českou kancelář pojistitelů, která tuto komunikaci zjednodušuje a českým motoristům pomáhá při uplatňování jejich nároků.

VYŘÍZENÍ POJISTNÉ UDÁLOSTI JE POMALÉ

nehoda s cizincem
nehoda

Vše je ovšem na dlouhé lokty. Většina německých pojišťoven má své zástupce v České republice. Náš konkrétní viník měl sjednané povinné ručení u pojišťovny LVM versicherung. Ta má svoje zastoupení pro tyto případy v Praze na Senovážném náměstí. Pokud chcete uplatnit svůj nárok na náhradu způsobené škody, budete se muset sami snažit. Důkazní břemeno je totiž na vaší straně. Škodu si totiž musíte nafotit, následně dodat faktury za opravu a čekat, zda vám bude vyhověno. Pokud je škoda vysoká, jako to bylo v našem případě (cca 130 000 Kč), je dost nepříjemné vytahovat tyto peníze z kasy a čekat, až vám je někdo pošle. Zvolil jsme proto další možnost a tou je znalecký odhad škody. Cena za tento odhad není závratná, stála 3000 Kč. Odhadnutou částku by měla pojišťovna viníka autopůjčovně uhradit. Z těchto peněz můžeme následně realizovat opravu automobilu. Jak vše dopadne zatím nevíme, jelikož věc není uzavřena.

Nehoda s cizincem se dá vyřídit

Pokud vás nabourá cizinec a vy nevíte, zda má jeho pojišťovna u nás zastoupení, musíte tuto škodu nahlásit on-line přes formulář české kanceláře pojistitelů. Kancelář vaši žádost prověří a poskytne vám informace, jak máte dále postupovat. Systém je oproti běžným systémům pojišťoven trošku těžkopádný, ale výsledek by měl být pozitivní a vy za opravu auta dostanete zaplaceno.