Close

1. 11. 2019

Elektromobily v autopůjčovně stále netáhnou

Politický tlak na elektromobily

elektomobil

Elektro auta v autopůjčovnách stále nehrají zásadní roli. Ani firmy ani ostatní řidiči si tyto automobily nekupují ve velkém. Politici se snaží o to, abychom přesedlali z benzínových a naftových vozidel na ty elektrické. Potíž je v tom, že jsou drahá, mají krátký dojezd a míst k dobíjení není příliš mnoho. Jako slušný kompromis se zatím jeví hybridní auta. Ty jsou kombinací elektromobilu a klasického auta s naftovým nebo benzínovým motorem. Elektrika se stará většinou o rozjezdy, kdy jsou výfukové zplodiny na nejvyšší úrovni. Rozjeté auto je v režii spalovacího motoru. Na elektriku toto auto daleko nedojede, ale při brzdění se mu baterie opět trochu dobije.

Dojezd stále hodně nízký

elektromobil

Největší problém je u elektromobilů s jejich dojezdem při plném nabití. Zatím se jedná v současnosti o nějakých 200 – 400 kilometrů, což je hodně málo. Na plnou nádrž nafty máte většinou se Škoda Octavia III dojezd i 1000 kilometrů. Natankováno máte během pár minut i se zaplacením u kasy, čerpací stanice jsou na každém kroku. Když vám bude docházet baterka elektromobilu někde před Brnem, začnete pravděpodobně panikařit, pokud jste si doma nevytiskli mapu dobíjecích stanic. I když ji ovšem najdete, nemáte vyhráno. V zásuvce může být někdo připojen a hned se vám doba nabíjení prodlouží.

Rvačka u stojanů

Pokud auto někdo u tohoto stojanu zaparkoval na delší dobu, máte zkažený víkend. Pokud máte štěstí, můžete nabíjet. Což je otázka několik desítek minut. Suma sumárum jen dobíjení elektromobilu je bojová hra pro fanoušky elektrifikace. V některých autopůjčovnách můžete na elektromobily narazit. Ceny jsou vyšší než u klasických vozidel, starosti jsou také větší. Majitelé autopůjčoven musí řešit vybité baterie, což jsou nemalé starosti navíc.

Politici tlačí na nákup elektromobilů

Politici se snaží různými cestami rozjet byznys elektromobilů. Vymýšlí různé podpůrné akce, tlačí na automobilky, kterým pod hrozbou sankcí nařizují nesplnitelné emisní normy pro klasická auta. Tento boj ovšem nezlevňuje elektromobily, ale zdražuje auta se spalovacími motory. Klasická poptávka a nabídka zde selhává a státní intervence křiví trh s automobily. Čas ukáže, jak se tato situace vyvine. Skvělé by bylo, aby se vynalezla technologie baterií, které by měly dojezd okolo tisíce kilometrů, pak by se s těmito auty jezdilo hned veseleji.