Close

6. 9. 2019

Elektronická dálniční známka od 2021

Od roku 2021 na nás čeká elektronická dálniční známka. Naši bratři na Slovensku elektronickou dálniční známku používají již od roku 2016. Princip je jednoduchý. Známku si koupíte na webu, zaplatíte kartou nebo převodem. Při nákupu uvedete v tomto e-shopu svoji registrační značku a dobu, na kterou si známku chcete koupit. Nákup půjde uskutečnit i off-line na čerpacích stanicích či přechodech. Většinou si ji kupujeme na rok. Výhodou bude, že si známku nebudete muset kupovat od ledna do ledna, ale klidně od září do září. Přenosná samozřejmě nebude, tak jako nebyla do teď. Bude platit pouze pro jedno auto.

Pozor na prodloužení platnosti známky

dálniční známka

Samozřejmě pokud budete měnit registrační značku na stejném vozidle, známku půjde převést. V prvních cca dvou letech bude kontrola známek na dálnici na Policii ČR. Následně přejde tato agenda na mýtné brány a to už začnou u některých zapomnětlivců horké chvilky. Tak jako dnes mají problémy řidiči, kteří si zapomněli prodloužit svoje parkovací oprávnění v modrých zónách a sypou se na ně pokuty. Stejný problém nastane ve chvíli, kdy si budete myslet, že máte dálniční známku zaplacenou a ona už bude nějaký ten pátek propadlá.

kamery

Upozornění na e-mail samozřejmě půjde zařídit, ale jak víme realita je vždy trochu jiná a v návalu práce a starostí, určitě tato maličkost někomu unikne. Zapomnětlivcům v Praze se dnes již vyplatí sloučení pokut za špatné parkování, jelikož často vyjde levněji, než hromada pokut, které v prodlevě mezi přestupkem a oznámením přijdou. A jelikož se bude jednat o novinku, tak než si na to lidé zvyknou, budou pokuty lítat vzduchem.

Ceny známky se měnit nebudou

Ceny elektronických dálničních známek se měnit nebudou. Roční známka přijde na 1 500 Kč, 10-denní na 310 Kč a měsíční na 440 Kč. Stát totiž ušetří několik miliónů na tisku a distribuci. V autopůjčovně v Praze máte dálniční známku v ceně půjčovného, takže se při půjčení auta o tuto věc starat nemusíte. Pokud pojedete do zahraničí, již si musíte zjistit, kde se platí za dálnice a jakým způsobem. V opačném případě vás může následně postihnout pokuta za tento prohřešek.