Close

24. 5. 2019

Autopůjčovny bojují o klienty

Po dlouhých letech se i do cen v autopůjčovnách promítl konkurenční boj. V posledních letech se po neuvěřitelné produkci automobilek na celém světě hromadí auta, která jsou nevyužitá. Automobilky tlačí na dealery, aby odebíraly z výrobních linek nová auta. Dealeři ovšem musí držet cenu a tak jsou někdy v bezvýchodné situaci, protože se jim auta hromadí na skladě.

Kamiq
Arnold

Je až s podivem, kam se všechna vyrobená auta dávají. Prodeje rostou, parkovacích ploch je ovšem již nyní nedostatek. Všechna města jsou auty doslova zaplavena a akce modrých a fialových zón jsou na denním pořádku. Vetšinou z toho mají slušný profit i města, jelikož výběr pokut je pro ně jednoduchým zlatým dolem od doby, kdy byla zavedena odpovědnost provozovatele za dopravní přestupky.

Auta stále přibývají

Určitě se nevyřazuje stejné množství aut jako těch, která se dostávají nově do provozu. Některé bohaté firmy nakoupily automobily a pod rouškou carsharingu provozují autopůjčovnu bez obsluhy. Přesvědčily představitele města, že jejich auta sníží počet aut zaparkovaných na území Prahy. Dle jejich prognózy se bude jedno auto dělit mezi více zákazníků. Teorie je to zajímavá, praxe je určitě odlišná. Stejný způsob totiž funguje v každé autopůjčovně v Praze. Carsharingové firmy ovšem motivovalo parkování v modrých zónách za nicotný poplatek, a tak vymyslely tento příběh.

zákaz parkování

To se jim povedlo, otázkou zůstává, zdali je to výhodné i pro lidi, kteří si auto u carsharingu pronajmou. V době nájmu totiž v modrých zónách parkovat nesmí a musí za parkovné platit stejně jako přespolní řidiči. V naší autopůjčovně disponujeme několika vozy s parkovací kartou pro Prahu 2. V případě zájmu se můžete na tuto možnost informovat na našem e-mailu.

Parkovací karta je nutná

Pokud potřebujete auto s parkovací kartou pro vaší městskou část, můžete si jej u nás pronajmout a kartu společně vyřídíme. Podmínkou je trvalý pobyt ve vaší městské části a neaktivní vaše parkovací karta. Jedná se zejména o případy, kdy máte auto v autoservisu nebo si chcete auto pronajmout na delší dobu, např při čekání na nový vůz.

Vzniklo mnoho nových autopůjčoven, které s vidinou snadného zisku nakoupily plno nových automobilů. Konkurenční boj většinou probíhá v podobě snížení ceny a přetažení klientů. Dobrá zpráva pro klienty autopůjčoven je to, že ceny klesají i přes to, že vše zdražuje. Počet zákazníků je ovšem v této oblasti dlouhodobě stabilní, takže někdo musí držet černého Petra. A to se nikomu nechce. Autopůjčovny začaly zlevňovat, aby si udržely klienty. Teď záleží na tom, kdo to déle vydrží.

Náklady v autopůjčovně jsou kruté

Kdo nepronajímá, prodělává. Každé auto, které není pronajato stojí na amortizaci jeho majitele cca 100 Kč denně. Když k tomu připočteme pojistky, propagaci, servisní prohlídky, parkovné, mzdy, DPH, nájmy a ostatní náklady, zjistíme, že je třeba utržit na jednom autě alespoň cca 5 000 Kč měsíčně, abychom zůstaly na nule. Někteří manažeři ovšem přesvědčili majitele firem, že cena se může stlačit na hodně nízký peníz a firma bude zaručeně v zisku. Zapomínají ovšem na to, že auto není pronajato 100 % v měsíci. Jsou zde určité proluky, které musí být kompenzovány. A to nemluvím o opravě poškozeného vozu, který si v autoservisu postojí klidně 14 dní.

Proměnná ve formě vytíženosti a konečná prodejní cena je ovšem při sestavování podnikatelského projektu v oboru autopůjčovny vždy hodně velkou neznámou. Nikdo ji nikdy nemůže predikovat na několik let dopředu s přesností několika procent. Jen čas ukáže, zdali byla předpověď správná. Manažer má tendenci upřednostňovat počet pronájmů (v rámci vytíženosti) před čistým ziskem firmy. Po mylném odhadu a vyhazovu jde do jiné firmy a jeho výplata se nemění. Pokud by bylo cena za pronájem nastavena s ohledem na reálné odhady zisku, byla by jeho kariéra pravděpodobně ohrožena hned z kraje.