Close

5. 9. 2018

Změna parkovací karty on-line

Pokud máte auto v autoservisu nebo je nepojízdné, máte možnost si současnou parkovací kartu pro modrou zónu v Praze přehodit on-line na jiné auto. Samozřejmě, že s tím současným autem musíte zónu opustit, abyste nedostali pokutu. Auto si můžete půjčit v autopůjčovně v Praze a na úřad kvůli změně chodit nemusíte. Vše naklikáte v osobní stránkách zón placeného stání v Praze ZDE.

OSOBNÍ STRÁNKY PLACENÉHO STÁNÍ

osu

Do této aplikace je možné se přihlásit pouze po registraci, která probíhá na úřadě, kde se vystavují parkovací oprávnění pro modré zóny. Tam nahlásíte svůj e-mail a na ten vám přijdou přihlašovací údaje. V této zóně můžete následně prodlužovat svoje oprávnění k parkování v modrých zónách on-line a také si tam můžete přehodit parkovací kartu na jiné auto, aniž byste museli znovu na úřad. Tato změna má ovšem své limity. Pokud si auto půjčíte v autopůjčovně, můžete tuto změnu realizovat pouze 2krát do roka, v maximální délce 14 dnů. Tento úkon není zpoplatněn.

ZMĚNA KARTY NA DELŠÍ DOBU

Pokud auto zůstane v autoservisu delší dobu, máte také nárok na změnu karty na jiné auto, které si půjčíte v autopůjčovně v Praze. Nemusí být psané na vás. V těchto případech již musíte na úřad, kam si s sebou přinesete zakázkový list z autoservisu, kde by měla být vyznačena předpokládaná doba opravy. Také je vhodné mít s sebou nájemní smlouvu z autopůjčovny. Vždy záleží na benevolenci úředníka, který sedí na židli před vámi. Na jednu stranu máte nárok na náhradní auto a mělo by vám to být umožněno s nejmenším odporem, na druhou stranu je mnoho vykuků, kteří se snaží propasírovat do modrých zón za každou cenu, i za cenu podvodu. Proto se někteří úředníci snaží minimalizovat tyto podvody, tím pádem se na vás více tlačí v důkazní rovině.

Na osobních stránkách modrých zón můžete on-line také prodloužit stávající parkovací oprávnění, aniž byste museli jít stát frontu na úřad, která se tam tvoří na přelomu roku. Naklikáte si žádost o prodloužení karty, které si vytisknete. Žádost podepíšete, naskenujete a pošlete zpět přes tento web zpět úředníkovi. Následně zaplatíte roční poplatek za možnost parkovat v zóně placeného stání. Pokud ovšem chcete kartu přehodit trvale na jiné auto, musíte na úřad s velkým technickým průkazem. Stejně tomu tak je, pokud žádáte o parkovací oprávnění poprvé. Nezapomeňte si při první návštěvě zažádat o přístup do výše zmíněných osobních stránek uživatele nahlášením vašeho e-mailu.