Close

2. 4. 2018

Změna povinné výbavy

Povinná výbava do auta 2019

změna povinné výbavy

Od září 2018 se povinná výbava ztenčila. To je dobrá zpráva pro řidiče, kteří této oblasti nevěnují příliš pozornosti, tím pádem se vystavují riziku pokuty. Také na STK si technici s chutí nechávali předkládat prošlé lékárničky a pak nařizovali nesmyslně opakování kontroly. Změna povinné výbavy je po dlouhé době vstřícný krok úředníků. Od teď nemusíte lékárničku kontrolovat vůbec, pokud byla na začátku kompletní. Datum na ní napsané nemá žádnou váhu a není předmětem kontrol. V minulosti se musela každé cca 3-4 roky obměňovat, i když k tomu nebyl logický důvod. Co by se na obvazu mohlo asi zkazit?

I obsah lékárny se o něco ztenčil, ale s tím si nemusíte lámat hlavu. Pokud tam je něco navíc, ničemu to nevadí. Podle zákona, v lékárničce již nemusí být nůžky, rouška, náplast a trojcípí šátek. Kdo to tam nechá nic, nezkazí.

Žárovky a pojistky dobrovolně

Hodně řidičů si samo žárovku ani pojistku nevymění, proto je rozhodnuto o tom, že v autě tato povinná výbava už povinná není. Já osobně tyto věci v autě vozím stále. Je to pro mě výhodné. I kdybych si je sám nevyměnil, tak výměna v servisu vyjde o hodně levněji, pokud si nechám vyměnit svoje žárovky. Autorizované servisy si za tyto díly nepatrných hodnot účtují horentní sumy. Nemluvím o tom, že v neautorizovaném servisu nemusí být žárovky do vašeho auta vůbec na skladě. Pochybuji, že by se někomu chtělo čekat, až jim je přivezou z velkoobchodu. Jednoduše v autě náhradní pojistky a žárovky vozte, může vám to ušetřit nejen čas, ale i peníze.

Rezerva, hever a klíč musí mít jen někdo

trojúhelník

I zde je podle mého názoru stejná situace jako u žárovek a pojistek. Vozte rezervu a věci potřebné pro výměnu kola v autě. S prasklou žárovkou někam dojedete, s prasklou pneumatikou se ani nehnete. Na konci světa, v noci, s vybitým telefonem. Myslím, že je to jasné. I když to samy nezvládnete, vždy se najde nějaký gentleman, který se toho chopí. Když ovšem nebude mít čím kolo povolit a co vyměnit, musíte na odtahovku. A to jsou opět ztracené peníze i čas. Rezervu jsme v autě měli od nepaměti, tak proč tuto výhodu měnit.

Rezervu, klíč a hever nemusí mít auta s pneumatikami, které umožňují nouzové dojetí a zároveň indikují defekt, dále auta, která mají zajištěn non-stop pneuservis (tato služba je o víkendu spíše sci-fi). Rezervu nemusí mít také auta s opravnou sadou pneumatik (pokud se pneumatika roztrhne, je vám sada na nic). Každopádně tato změna povinné výbavy je nečekaně pozitivní akce ministerstva dopravy. Jsme zvyklí spíše na šikanu, než na rozumný přístup.