Close

15. 3. 2018

Evidenční kontrola

Evidenční kontrolu provádí stanice technické kontroly. Její cena se může mírně lišit na konkrétních stanicích, většinou se ale pohybuje okolo 350 Kč. Jejím úkolem je zjistit, zdali souhlasí údaje ve velkém technickém průkazu s údaji na konkrétním vozidle. Nikde není přesně psáno, co vše se kontroluje a co již spadá do kompetence klasické technické kontroly.

  • Vin kód vozidla
  • Barva vozu
  • Stav kilometrů
  • Rozměry pneumatik a ráfků
  • Typ motoru (číslo motoru se nemusí uvádět)
  • Štítky a nálepky obsahující např. rozměry, hmotnost atp.
štítek

Většinou protokol o evidenční kontrole potřebujeme při přepisu vozidla na nového majitele. Tento protokol nesmí být starší více jak 14 dní, jinak je neplatný. Dříve se musela dělat tato kontrola na jméno nového majitele, v současnosti již tato podmínka neplatí a evidenční kontrola se vztahuje pouze ke konkrétnímu autu.

Ve většině případů je evidenční kontrola otázkou několika minut strávených na stanici technické kontroly. Může se ovšem stát, že narazíte na technika, který nebude v dobrém rozmaru a evidenční kontrolu promění v hledání jakýchkoli nesrovnalostí. Může zjistit to, že štítek na autě, kde jsou označeny hmotnosti vozu, nesouhlasí s údaji ve velkém technickém průkazu. Rozdíl může být pár kilo a evidenční kontrolou jste neprošli. Řešení musíte hledat u výrobce vozidla, a to je někdy pěkný oříšek. Výrobce vám opatří buď nový štítek nebo potvrdí to, že vám na stanici technické kontroly mohou opravit uvedené hmotnosti tak, aby souhlasily s tím, co je uvedeno na štítku. Každopádně to jsou starosti navíc. Pokud vám budou přepisovat údaje v techničáku, musíte si připravit cca 50 Kč za každý opravený řádek.

vin kod

Zajímavé je, že evidenční kontrolu lze požadovat i u havarovaných vozidel. Pokud prodáváte bouračku, tuto kontrolu budete muset také absolvovat, s největší pravděpodobností na odtahovce. Evidenční kontrola není klasická technická kontrola. Výše uvedené údaje lze porovnávat i u těžce havarovaných vozidel. Účelem této kontroly je zabránění v jednoduchém přihlašování neexistujících vozidel do registru, tak jak se tomu dělo v dobách dávno minulých. V současnosti musí každé auto zajet do vnitřních prostor stanice, které jsou povinně vybaveny kamerovým systémem. Vše se ukládá a při jakýchkoli nesrovnalostech se tyto záznamy využijí. Tímto krokem se zamezuje provádění technických kontrol bez fyzické přítomnosti vozidla. I toto byla běžná praxe v minulosti. Za příslušný obnos směřující k technikovi bylo možné skoro cokoli. Tato opatření můžeme jen pochválit.