Close

29. 7. 2018

Jak se starat o pneumatiky

pneumatika

Na výběru pneumatik opravdu záleží. Ovlivňují totiž jízdní vlastnosti vozu a velkou měrou se podílejí na bezpečnosti jízdy. Jak se o pneumatikystarat, aby vám vydržely co nejdéle?

PŘEZOUVEJTE, JEDINĚ TAK UŠETŘÍTE

Pneumatiky mají obrovský vliv na to, jakým způsobem váš automobil pojede. Pokud například nepřezouváte zimní pneu a jezdíte na nich i v létě, zbytečně tím zhoršujete jízdní vlastnosti vozidla. Řízení půjde víc ztuha, zvýšíte spotřebu pohonných hmot, a navíc si předčasně ojedete dezén. Je to zbytečné. Jestli se snažíte ušetřit nějakou tu korunu, včasné přezutí gum je naprosto klíčové. Zimní pneumatiky totiž obsahují úplně jinou směs, která na rozpálenou vozovku za letních dnů reaguje neadekvátně. Gumy velmi trpí a ve finále vás taková jízda vyjde mnohem dráž.

TLAK KONTROLUJTE PRAVIDELNĚ

Stejně jako přezouvání pneumatik je důležitá pravidelná kontrola tlaku. Správným nahuštěním pneumatik předejdete řadě problémů a opět prodloužíte životnost kol. Co se stane, když nebudou mít pneumatiky optimální tlak? Podhuštěné gumy vám začnou na vozovce nepříjemně plavat. Ani zdaleka nezvládnou nápor, který je na ně kladen. To znamená, že si stoprocentně neporadí s mokrou vozovkou nebo sněhovým popraškem. Snadno tak můžete dostat smyk. U přehuštěných kol zase hrozí proražení pláště a defekt, který nepůjde jen tak opravit, a bude nutné, abyste kolo vyměnili.

SKLADUJTE PNEU NA SUCHÉM A TMAVÉM MÍSTĚ

Samostatnou kapitolou je potom skladování pneumatik. Když měníte kola, mějte na paměti, že pneumatiky mají rády tmavá a suchá místa. Ideální je například garáž, kde nejsou vystaveny průvanu ani slunečním paprskům. Kola vždy dobře očistěte, aby na plášti nezůstala špína a kamínky. Pneumatiky se také nekamarádí s různými oleji a pohonnými hmotami. To znamená, že v místě uskladnění by rozhodně neměla vytékat žádná kapalina. Pneumatiky by se mohly poškodit. Pokud uskladňujete pneumatiku i s ráfkem, stavte kola na sebe do komínku. Bez ráfku vyskládejte gumy vedle sebe, aby na nich nevznikl defekt.

JAK ZDOLAT PŘEKÁŽKY NA VOZOVCE?

Nezapomínejte pneumatiky často kontrolovat, abyste včas odhalili špatný tlak nebo poškození. A nakonec malá rada na závěr, dávejte si pozor na to, jakým způsobem najíždíte na překážky. Ideální je nájezd v tupém úhlu. Překážku přejeďte velmi pomalu plynulou jízdou a nezapomeňte gumy ihned zkontrolovat. Pokud si nejste jistí, zda gumy vyměnit, raději svůj vůz svěřte do rukou zkušených pracovníků servisu.