Close

19. 12. 2019

Strašák automobilek CO2, kolik ho produkuje vaše auto

Oxid uhličitý se dostal do popředí zájmu politiků, jelikož jeho nadměrná produkce škodí životnímu prostředí. Úředníci ho chtějí snížit, a proto si došlápli tvrdě na automobilky. Ty produkují miliony aut ročně, i když je není kde parkovat a modré zóny jsou už skoro ve všech městech. Zdá se, že toto je cesta, jak lavinu aut zpomalit. Oxid uhličitý se u aut počítá na jeden ujetý kilometr. Logicky jeho produkce záleží na aktuální spotřebě. Když budeme auto túrovat a pojedeme jako o život se spotřebou 12 litrů na sto kilometrů, určitě bude produkce CO2 vyšší než při jízdě za 5 litrů. Pro účely sankcí se počítá s průměrnou produkcí oxidu uhličitého, která se odvozuje z průměrné spotřeby automobilu. Tyto dvě položky můžete objevit ve velkém technickém průkazu.

Pro rok 2021 byl stanoven průměrný limit 95 gramů na 1 kilometr pro všechna vyrobená auta konkrétní automobilky. Pokud automobilka tento průměr překročí, bude muset zaplatit tučné pokuty za každý gram a auto. Hodnoty se průměrují, takže pokud Škodovka prodá jedno elektro auto s nulovými emisemi a jednu Octavii s produkcí 110 gramů, bude mít průměr 55 gramů a je to v pořádku. Potíž je ovšem v tom, že na jedno čisté elektro auto, které v současné době nemá Škoda ani v nabídce se určitě neprodá stejný počet benzínových a dieselových vozů.

Pokuty se odrazí v cenách nových vozů

Benzínové a naftové auta se do těchto limitů zatím nevejdou, většinou mají produkci něco málo přes 100 gramů na jeden kilometr. Za jeden gram navíc se dle předběžných informací bude pokutovat cca 2500 korunami. Tato částka se pravděpodobně vynásobí počtem prodaných aut, což už budu hodně závratná pokuta. Jelikož to vypadá, že mnohé automobilky se do těchto limitů v roce 2021 nevejdou, dá se očekávat, že se tento náklad objeví v cenách nových aut. Jednoduše řečeno ceny nových vozů budou stoupat.

hybrid

Situace se vyvíjí tak, že automobilky půjdou pravděpodobně cestou hybridů. Ty při nízké spotřebě dokážou snížit průměr oxidu uhličitého. Cestou elektromobilů se zatím jít nedá, protože o ně není jednoduše zájem. Zachránit je může pouze technologický skok v podobě výdrží baterií. Se současným dojezdem elektromobilů je to spíše pro fandy adrenalinových sportů. Také s dobíjením to není žádná sláva, volný kabel k nabíjení vám zatím nikdo nezaručí.

V autopůjčovnách moc elektromobilů není

V autopůjčovnách v Praze zatím není příliš velká nabídka elektromobilů s nulovými emisemi. Důvodem je, jak již bylo řečeno, jejich slabý dojezd. Klienti, kteří si auto půjčí, se nechtějí zabývat hledání dobíjecí stanice. V dohledné době se do půjčoven aut ani hybridy neprosadí. Tyto vozy netrápí dojezd, ale relativně vysoká cena, která odráží nákladnou technologii, která v těchto vozidlech je. Vysoká cena vozu znamená relativně vysokou sazbu za nájem automobilu. V půjčovnách aut budou ještě dlouhou dobu převládat auta s benzínovými a naftovými motory.