Close

16. 10. 2017

Velký technický průkaz

technický průkaz

Velký technický průkaz automobilu je něco jako rodný list. Najdeme v něm plno užitečných informací. Asi nejdůležitější položkou je VIN kód. Jedná se o 17místný kód, skládající se z číslic a písmen. Tento kód celosvětově jednoznačně identifikuje automobil. Na světě by neměly být dva automobily se stejným VIN kódem. První tři písmena určují region a stát, kde bylo vozidlo vyrobeno. Škodovky mají většinou na začátku tři písmena TMB (T – jako Evropa, M-jako Česká republika). Mohou mít i jiná písmena, která spadají do určeného rozsahu.

Dalším údajem, který by měl být aktuální je registrační značka vozu, jméno vlastníka a provozovatele. Vlastník vozu auto vlastní a provozovatel s ním jezdí. Provozovatel platí veškeré pokuty, jelikož se u nás nedávno zavedla odpovědnost provozovatele za dopravní přestupky. Většinou je vlastníkem leasingová společnost a provozovatelem člověk, který si u ní auto vzal na leasing. Další důležitou kolonkou ve velkém technickém průkazu jsou „Emise“. Zde se můžete dozvědět, zdali vaše auto podléhá ekologické dani. Sice k tomu potřebujete převodní tabulku, ale rozluštit, kterou emisní normu vaše auto splňuje není tak složité.

technický průkaz

Do velkého technického průkazu byste určitě měli nahlédnout, pokud potřebujete koupit nové pneumatiky. Jsou v něm uvedeny pouze ty rozměry, indexy rychlosti, které můžete na svém automobilu použít. Pokud tyto rozměry v techničáku nemáte uvedeny, nesmíte si je na auto dávat. Co se týče uvedené spotřeby paliva, je to údaj, který je v posledních letech hodně vzdálen realitě. Další důležitý údaj je typ motoru. Pokud není k dohledání číslo motoru, nic se neděje. Pokud ovšem v autě máte jiný typ motoru, než je uvedený v technickém průkazu, máte problém. Proto byste si na toto při výměně motoru měli dát velký pozor.

Zbytek údajů je již méně podstatný, barva vozu, druh vozidla, obchodní označení, hmotnosti, rozměry, to jsou věci, které vás příliš zajímat nebudou. K velkému technickému průkazu je vázáno osvědčení o technickém průkazu, takzvaný malý technický průkaz. Ten musíte spolu se zelenou kartou a řidičským průkazem předložit při policejní kontrole. Pokud některý z těchto dokladů u sebe nemáte, můžete dostat pokutu. Jestliže velký technický průkaz ztratíte, jeho duplikát vám vystaví na některém z pracovišť dopravního odboru v místě vašeho trvalého pobytu. Tento duplikát ovšem při prodeji auta působí dosti nevěrohodně a kupec může nabýt dojmu, že s autem a jeho původem nemusím být vše úplně v pořádku.