Close

22. 5. 2023

Kam se žene elektro mobilita

Pravidla určuje politik

Nacházíme se v době, která se dá bez nadsázky nazvat revoluční, co se týče automobilové dopravy. Jednou na tuto dobu možná budeme vzpomínat jako na období páry, kdy se přecházelo na dopravní prostředky poháněné párou. Rozdíl je ovšem v tom, že pára usnadňovala přepravu a měla mnoho výhod. Elektromobily zatím moc nepřesvědčily. Primárním cílem má být zkvalitnění ovzduší. Trochu se mi zdá, že toto téma se trochu přeceňuje. K čemu nám bude, že v Evropě budeme produkovat nízké emise z aut, když na druhém konci světa ho budou ostatní zamořovat.

Negativa převyšují pozitiva

Další kapitolou je cena elektromobilů. Ta se nám v současnosti pohybuje kolem miliónu korun i u těch levnější modelů. Pokud trend zůstane stejný, bude pro mnoho rodin automobil velkým luxusem. Již dnes si nové auto může pořídit stále méně lidí, protože ceny se zvyšují pravidelně. Dobíjecí síť se sice rozšiřuje, ale stále bych si zatím elektromobil nekoupil, jelikož nemám jistotu, že ho v klidu někde dobiju stejným způsobem, jako dnes natankuji benzín u čerpací stanice. Místo poklidné jízdy se může výlet změnit v adrenalinový zážitek, kdy budu hledat volnou zásuvku.

Nehody a ojetý elektromobil

Havarovaný elektromobil se musí dávat do speciálního kontejneru, kde musí pár dní zůstat kvůli riziku vznícení baterií. Baterie jsou kapitola sama o sobě. Pokud jejich kapacita poklesne pod určitou mez je třeba je vyměnit. A výměna této součástky je řádově statisícový náklad. Takže ojeté benzínové auto se dá se štěstím s minimálními náklady provozovat a nečíhá na vás nijak závratná investice. U elektromobilu si ovšem můžete být jisti, že baterka jednou určitě odejde a pak poklesne hodnota vozu možná i do mínusové tržní hodnoty.

V mezičase pomůže autopůjčovna

V této době není úplně jasné, jak vše dopadne. Zda bude elektro mobilita protlačena nebo se zasekne a nenápadně se budeme vracet ke spalovacím motorům. Hodně lidí ve velký městech řeší v současnosti mobilitu pomocí autopůjčovny. Auto si pronajmou pouze na čas, který potřebují a všechny starosti jdou mimo ně. Nemusí dělat žádná zásadní rozhodnutí nebo nejisté investice do nového auta. S novým elektromobilem se dá snadno šlápnout vedle. Hlavně po pár letech při jeho prodeji může být majitel tohoto elektrického auta hodně překvapen. Částku, kterou obdrží, může být směšná v porovnání s částkou, za kterou auto koupili.