Close

20. 8. 2018

Škoda Fabia 3 facelift

20.8.2018

Aby se nám ty nová auta neokoukala, přichází s pravidelností modernizace aktuálních modelů. Ne jinak je tomu u modelu Škoda Fabia III, ktrou si můžete pronajmout i v naší autopůjčovně v Praze. Konkurence v automobilovém průmyslu je tvrdá. Kdo neinovuje, jako by nebyl. V létě 2018 tedy přichází facelift. Změny jsou jako vždy minimální, aby se nemuselo příliš investovat. Upravují se většinou přední světla, mlhovky, maska. Přidá se možnost dokoupit například 18 palcová kola. Kde jsou ty časy, kdy nám připadaly třináctky na Felicii dostačující. Dnes to jsou kolečka pro dětská autíčka. Moderní je mít ohromná kola na elektronech.

Fabia 3 facelift

Dalším znatelným trendem je downsizing. Benzínové motory pro Škoda Fabia III jsou k dostání už jen v objemu 1.0. Tyto čtyři litrové motory jsou ovšem velice výkonné. Přesvědčení o tom, že síla motoru se posuzuje objemem, je bohužel stále hodně silné a plno lidí má k těmto nízkým objemům nedůvěru. Podle mě se není čeho bát. Nejslabší litrový tříválec má sice mizerný výkon 44 kW, vy si ovšem za příplatek můžete koupit lepší motor s litrovým obsahem a výkonem 81 kW. To už je solidní číslo a na dálnici určitě nebudete poslední v řadě.

fabia 3 facelift

Zajímavé je, že se stále do Fábií nabízí dieselové motory. V minulosti byly většinou nepřiměřeně drahé a v současnosti jim celosvětově zvoní hrana kvůli jejich neekologičnosti. Realita je taková, že si do nové Fabie můžete koupit naftový motor o výkonu 66 nebo 77 kW. Další zajímavost, kterou jsem zaznamenal, je to, že se začíná stále více prosazovat automatická převodovka. A příplatek už není tak citelný, jako tomu bylo v minulosti. V současné době vám stačí pouhých třicet tisíc navrch a máte Fabii III v automatu.

PODNIKÁNÍ AUTOPŮJČOVEN V PRAZE NENÍ ŽÁDNÝ MED

Nové automobily jsou dražší a dražší, když je už není kam dávat a kde parkovat. V Praze se modré zóny rozlezly snad všude, autoservisy nestíhají servisovat a provoz je hustý až běda. Autopůjčovna Praha už nemá tolik zájemců o její služby, jelikož starší auta se dají pořídit za pár korun. Potíže s provozováním autopůjčovny jsou také nezanedbatelné. Vše korunují firmy, které se snaží prosadit moderní technologie do oblasti půjčování aut, tak zvané carsharingy.