Close

30. 8. 2017

Záměna paliva

palivo

Určitě jste o této noční můře motoristů slyšeli vyprávět. Mohou nastat dvě varianty. Do benzínového auta natankujete naftu nebo do nafťáku natankujete benzín. Co je horší? Obě varianty vyjdou na stejno. Do nedávna se tradovalo, že do benzínového motoru nelze natankovat nafta, jelikož dieslové pistole mají větší průměr, který nejde do nádrže zasunout. Není to pravda. Ve většině případů je pistole trošku větší, ale neznačkové čerpací stanice mají v rámci úspor všechny pistole v mini velikostech, takže tam tuto záměnu lze realizovat. Pokud přijedete k čerpací stanici s benzínovou Fabií II, klidně odjedete s plnou nádrží nafty.

CO DĚLAT PŘI ZÁMĚNĚ PALIVA

Pokud jste si chybu uvědomili včas, a ještě jste nenastartovali auto, jste na tom o trochu lépe. Nejjednodušší je zavolat asistenční službu na telefonním čísle 1224 a sdělit jim svůj problém. S největší pravděpodobností vám pošlou odtahovou službu, která vaše auto dopraví do nejbližšího servisu. Většina pojišťoven vám za tento odtah nebude nic účtovat. Tím ovšem služby zdarma končí. Autoservis po vás bude chtít za zprovoznění vašeho vozu určitý obnos. Jak velkou částku utratíte bude záležet na okolnostech. Určitě si připlatíte ve značkovém servisu. Záležet bude také na tom, jak plná byla nádrž při záměně paliva. Čím více tam bude nepoužitelné směsi, tím více zaplatíte, jelikož likvidace nebezpečného odpadu něco stojí a mix nafty s benzínem nebezpečný odpad určitě je.

OPRAVA SVÉPOMOCÍ

palivový filtr

Pokud máte hluboko do kapsy a povedlo se vám do nádrže natankovat něco jiného, než tam patří, můžete se pokusit auto zprovoznit svépomocí v režijních nákladech. Podmínkou je, být někde poblíž domova, aby vás tam mohl kamarád odtáhnout na laně. Pokud se vám tato nepříjemnost přihodí například na Slovensku asi budete vydáni napospas slovenskému autoservisu. Po odtažení domů před vámi stojí úkol odčerpání benzínonafty z nádrže. Přes hrdlo nádrže to nepůjde, jelikož se tam většinou nachází sítko. I kdyby tam nebylo bylo by to dosti komplikované. Nejlepší je odstranit zadní sedačky, pod kterými se nachází přístup do nádrže horem. K demontáži víčka budete potřebovat příslušné nářadí a trochu zručnosti. Kdo se nikdy nešťoural v autech, neměl by se do toho pouštět. Lehce by mohl zničit hadičku, která přivádí palivo do motoru a oprava by se mu ještě více prodražila. Pod krycím víkem na nádrži se nachází palivové čerpadlo, to se musí opatrně vyjmout. Po tomto úkonu se můžeme pustit do odčerpání paliva z nádrže. Nejvhodnější je odsávačka, pokud ji nemáme budeme potřebovat hadičku, tou ucucneme a do vedle auta níže položené nádoby, přepadem necháme odtékat palivo. Pokud toho máme hodně musíme si připravit dostatečné množství nádob. Hodit se můžou plastové pětilitrovky na směs do ostřikovačů či jiné nádoby, co dům dal. To, co nám zbylo v nádrži, je dobré vytřít hadrem. Vhodné je, aby toho v nádrži zbylo co nejméně. Budeme sice trochu smrdět, ale co se dá dělat.

nádrž

Druhý důležitý úkol je výměna palivového filtru. Ten zakoupíme v autopotřebách a vyměníme za ten nasáklý ošklivým mixem. Pokud jsme auto nenastartovali a směs benzínu a nafty se do palivového filtru nedostala, tak ho samozřejmě měnit nemusíme. Po výměně filtru a odčerpání nádrže si přineseme v kanystru co nejvíce správného paliva, deset litrů by mohlo stačit, ale čím více tím lépe. A jdeme startovat. Je důležité mít v dobré kondici autobaterii. Motorem budeme totiž točit dost dlouho, abychom ze všech hadiček dostali špatný mix a zaměnili ho za správné palivo z nádrže. Auto bude dost silně čoudit, ale toho se nemusíme lekat. Časem se to srovná. Auto by mělo po nějaké chvíli naskočit a my bychom měli zajet na čerpací stanici dotankovat správné palivo. Nesmíme zapomenout přidat do paliva aditivum, aby se nám celá palivová soustava vyčistila. Lepší je samozřejmě aditivum po tomto zásahu přidávat pravidelně, záleží ovšem na peněžence konkrétního motoristy. Záměnu paliva jsme v naší autopůjčovně v Praze řešili několikrát a nikdy se nám nestalo, že by se motor zničil. Vstřikovačům se pravděpodobně zkrátila životnost, ale všechna auta jezdila bez problémů dál.