Close

21. 10. 2017

Půjčovny aut v Praze

Konkurence autopůjčoven

konkurence

Tak jako každé odvětví i autopůjčovny v Prazemají kromě vzájemné konkurence mezi sebou také konkurenci v podobě nabídky firem, které se na půjčovaní aut přímo nespecializují. Některé automobilky nabízí k pronájmu nová auta vlastní výroby za slušnou cenu. Podmínkou ovšem je podepsat nájemní smlouvu minimálně na dva roky. Další nevýhodou je také to, že máte určen kilometrový limit, který je dost nízký. Dalším konkurentem je společnost, která zprostředkovává pronájmy automobilů mezi klienty a obyčejnými lidmi, které mají zrovna auto nevyužité. Firma si bere provizi za to, že tito lidé inzerují svůj vůz na jejich webových stránkách. Ostatní záležitosti okolo půjčování aut je moc nezajímá. Zájemce se domluví s inzerentem vozu na pronájmu vozu, ceně a vše již probíhá v jejich režii. Potíže mohou nastat například při pojistné události. Takto pronajímaná auta musí být pojištěna jako vozidla určena k půjčování, a to tyto vozy pravděpodobně nejsou. Pokud náhodný zájemce způsobí na autě totální škodu, majitel vozu spláče nad výdělkem, respektive nad prodělkem. Přijde o auto a bude si muset pořídit jiné. Potíže může mít i s pojišťovnou, která se bude zajímat, jak bylo auto pojištěno. Také všichni víme, že pojistné plnění málokdy pokryje veškeré ztráty týkající se konkrétní události.

CARSHARINGOVÉ AUTOPŮJČOVNY

Dalším novým typem autopůjčoven jsou carsharingové firmy. Ty pronajímají auta již od jedné hodiny. Cena za pronájem je včetně pohonných hmot. Nevýhodou je ovšem dost vysoká cena, dále musíte mít složenou permanentně kauci u této společnosti. Přebírat a odevzdávat auto můžete bez přítomnosti obsluhy pomocí aplikace. To ovšem může přinášet také jisté nepříjemnosti, pokud budete muset dokazovat, že jste auto vrátili v pořádku.

NEDOSTATEK PARKOVACÍCH MÍST V PRAZE

parkovací místa

Velké potíže začínají být s parkovacími místy nejen v Praze. Modré zóny zaplavily většinu pražských čtvrtí a vypadá to, že tato vytlačovací akce jen tak nepoleví. Tato skutečnost dosti omezuje autopůjčovny v Praze, jelikož lidé, kteří se s autem chtějí pohybovat po Praze, musí za parkování platit značné sumy. Carsharingové autopůjčovny se snaží dohodnout s Magistrátem Prahy na tom, aby mohla jejich auta parkovat zdarma v těchto placených zónách. Snaží se úředníky přesvědčit, že jejich auta sníží počet ostatních automobilů na ulicích. Lidé si začnou tyto auta půjčovat a svoje auta prodají. Zdá se to trošku naivní představa, všichni se ovšem tváří, že to bude fungovat. Na oplátku budou muset tyto firmy odkrýt veškerou svoji agendu, své účetnictví a knihy jízd.