Close

22. 3. 2020

Carsharing zabírá zdarma parkovací místa rezidentům

Nově vzniklé komerční autopůjčovny, které si začaly říkat carsharingy, okouzlily Magistrát Prahy a získaly od něj pro své automobily v modrých zónách parkování zdarma. Jakým zázrakem to udělaly není jasné. Jisté je to, že stovky těchto aut zabírají parkovací místa ostatním rezidentům, kteří si za to platí. Pokud místní přijede pozdě večer z práce, má velké potíže zaparkovat ve své placené zóně, při tomto pokusu mine několik aut s polepem „Půjč si mě“.

Carsharing neplatí v modrých zónách

carsharing
carsharing

Rozdíl mezi klasickou půjčovnou aut a carsharingovými autopůjčovnami není žádný. Kromě toho, že tyto rádoby sdílené autopůjčovny neplatí nájemné za parkování a za kanceláře. Ostatní autopůjčovny tyto náklady mají. Jedinou sdílenou autopůjčovnou v Praze je Hoppygo, která definici sdílení splňuje. Auto má svého vlastníka, který s vozem jezdí a pokud ho zrovna nepotřebuje nabídne ho někomu jinému. To je carsharing.

Převlečené autopůjčovny

Car4way, Anytime jsou komerční autopůjčovny, které se snaží stejně jako jiné moderní platformy za sdílení schovat. Airbnb, Lime a jim podobné firmy fungují na úplně stejném principu. Zpočátku se snažily od úředníků získat úlevy, jelikož ji napovídaly, jak to bude pro město výhodné, ve finále si s nimi radní nevědí rády, jelikož podnikají na úkor místních obyvatel. Ti se musí čím dál tím více uskromňovat, aby tyto firmy mohly prosperovat.

Preventivní přistavování aut

sdílení aut

Všechny ostatní autopůjčovny v Praze musí za parkování svých vozů platit a stejně tak za pronájmy svých kanceláří. Kde je ten slíbený bonus? Prezentován byl tím, že lidé prodají svá auta a budou jezdit vozy z carsharingu. Stejně tak mohou jezdit vozy z autopůjčovny, které jim je přistaví až před dům v určenou hodinu. V současnosti carsharingy auta rozmisťují před dům klientů preventivně, takže se stává, že před vaší domem můžou být zaparkovaná klidně tři auta od car4way, které čekají na to, jestli ten člověk, který s nimi už jel, náhodou nepojede znovu. A aby to neměl tak daleko, pěkně mu to strčíme pod nos.

Je to absurdita, která nemá obdoby. Vypadá to, že na Magistrátu někdo nevidí a neslyší nebo nechce z nějakého důvodu tyto věci vidět v pravém světle.