Close

4. 12. 2019

Přehled pojištění pro každého řidiče

Povinné ručení musíte sjednat ze zákona, ale jak je to s ostatními typy pojištění pro řidiče? Které se vám vyplatí a před čím vás jednotlivé pojistky ochrání? Čtěte více o pojištění auta i řidiče v našem článku a získejte pocit bezpečí za každé situace.

Pojištění vozidla

Pojištění auta v podobě zákonného povinného ručení (správně pojištění odpovědnosti z provozu vozidla) vám pomůže, pokud způsobíte nehodu. Z vaší pojistky se kryje újma majetková i zdravotním ostatním účastníkům havárie. Nevztahuje se ale na vaše vlastní vozidlo ani zdraví.

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění vám nahradí škodu na vašem vozidle, kterou jste způsobili. Zároveň vás u většiny pojišťoven chrání i před vandalismem, odcizením vozidla a jeho poničením přírodními živly. U mnoha společností si můžete výhodně sjednat povinné ručení a havarijní pojištění v jednom balíčku.

Úrazové pojištění

Pojištění si lze sjednat pro řidiče i pro ostatní osoby v autě. Plnění pojišťovna vyplácí v případě trvalých následků úrazu nebo smrti. Takové pojištění oceníte, pokud máte strach o případnou finanční zátěž rodiny, pokud by se vám stala těžká nehoda. Statistiky dopravních nehod jsou neúprosné, proto je dobré myslet i na tyto krajní případy.

Připojištění

Pokud máte starší auto nebo nejezdíte moc často, možná se vám místo komplexního havarijního pojištění vyplatí jen některá dílčí připojištění. Své pojištění auta si pak můžete sestavit na míru. V nabídce najdete:

  • Pojištění všech skel vozidla (nebo jen čelního skla)
  • Pojištění asistenčních služeb (pro případ nehody i poruchy)
  • Pojištění přírodních rizik (živelní událost, střet se zvěří)
  • Pojištění odcizení vozidla
  • Pojištění nákladů spojených s pronájem náhradního vozidla
  • Pojištění přepravovaných zavazadel

Dobré pojištění a rozvážnost při řízení

Při kombinaci povinného ručení a dalších produktů od jedné pojišťovny můžete navíc ušetřit, mnoho institucí nabízí slevu v případě uzavření více smluv. Každý řidič se chce dopravní nehodě vyhnout, vždy se však vyplatí být opatrný předem a chránit sebe, svou rodinu i vozidlo s pomocí kvalitních pojištění. Sjednejte si pojistky od společnosti s dobrými referencemi a nevybírejte jen podle ceny,zajímejte se i o zahrnuté služby. Základní bezpečnostní poučkou ale zůstává soustředění a obezřetnost při řízení.