Close

19. 12. 2019

Kompletní průvodce výběrem střešního nosiče kol

Oblíbený pomocník pro přepravu jednoho, dvou, tří i čtyř jízdních kol současně? Jednoduché, plně funkční, a navíc i poměrně levné řešení? O čem je řeč? O střešním nosiči kol, který by měl patřit do výbavy každého milovníka cyklistiky s touhou zajezdit si i mimo město. 

Levně? Raději kvalitně!

Už jen trochu lepší kolo není úplně levnou záležitostí, na nosič a jeho funkčnost se proto člověk musí opravdu spolehnout. Koupit to nejlevnější řešení a následně bědovat nad případným poškozením kola tak nedává úplně smysl.  

Naštěstí dnes není problém najít opravdu kvalitní nosiče na střechu renomovaných značek za přijatelnou cenu. Kousky, na které je stoprocentní spolehnutí. Důkazem je nabídka na autodoplnky-obchod.cz. Kvalitní nosič člověku navíc vydrží po mnoho sezón a stane se nepostradatelným doplňkem výbavy cyklistických nadšenců. 

Instalace nosiče na střechu

Montáž střešních nosičů kol není nic složitého. Jediné, co je k ní vyloženě potřeba, jsou klasické střešní nosiče – právě na ně se držáky kol připevňují. Samotná instalace pak už probíhá pomocí jednoho ze dvou jednoduchých systémů a není k ní potřeba žádného dalšího nářadí. 

Prvním z těchto způsobů je zasunutí nosiče kol do T-drážky střešního nosiče – drážkou dnes přitom disponuje naprostá většina produktů těch nejznámějších výrobců. Po nasunutí stačí nosič kol pevně a stabilně zaaretovat. Hotovo. 

Druhý způsob je velmi podobný, nosič kol při něm spojí se střešním nosičem klasické U-třmeny. Nosič kol se umístí dle potřeby, U-třmeny obepnou střešní nosič, aretovací maticí utáhneme. Otázka několika málo minut. 

Upevnění kola do nosiče

V první řadě je potřeba, aby bylo kolo pevně uchyceno a za jízdy se nemohlo klepat, nebo dokonce samovolně uvolnit. Hlavními pomocníky v tomto úkolu jsou žlábek nosiče, do kterého zapadne pneumatika kola, stejně jako držák rámu, který zase kolo drží v požadované poloze. Držák rámu je přitom často samonastavovací a kolo je přichyceno pevně za ráfky pomocí upínacích pásků nebo speciálních úchytů. Záleží na konkrétním typu a provedení.

Zvláštní variantou jsou potom nosiče, u nichž na střechu dáváme bicykl bez předního kola –uchycení je u nich řešeno upevněním přední vidlice za nosič. Přední kolo potom umístíme do zavazadlového prostoru auta.

Upevnění kola i jeho sejmutí může být pro osoby menší postavy trochu problematické, vždycky se proto lépe pracuje ve dvou. V případě potřeby to ale jistě zvládnete i sami. Chce to prostě objevit ten správný fígl. Samotné zajištění jízdního kola se provádí ve výšce střechy vozu.

Na jízdní kolo na střeše nesmíme zapomenout

Samotný nosič kol výšku vozu příliš nezmění, s naloženým jízdním kolem už je to ale o něčem jiném. Při zajíždění do garáže nebo při průjezdu pod mosty a konstrukcemi je třeba na to myslet a kolo sundat dřív, než dojde k neštěstí. 

Kromě zvýšeného profilu automobilu se nosič s jízdním kolem projeví i na lehce zvýšené spotřebě – odpor vzduchu je veličina, kterou v tomto případě nedokážeme obejít. Za hodně větrného počasí můžeme také cítit nepatrně zhoršené jízdní vlastnosti, rychlost je tudíž třeba vždy vhodně přizpůsobit. 

Na převáženém kole raději nenecháváme snímatelné doplňky (brašny na nosiči, snímatelný tachometr nebo GPS, láhve na pití, brašnu s nářadím, hustilku apod.). Za jízdy na střeše by mohlo dojít k jejich uvolnění.

Na co se zaměřit při výběru střešního nosiče kol?

  • počet transportovatelných kol (nosiče na jedno kolo lze kombinovat)
  • nosnost nosiče (udává se v kilogramech)
  • způsob upevnění kola (typ a provedení rámu i upínacích popruhů nebo úchytů)
  • vhodnost pro rozměry kol a rámu
  • možnost zamykání nosiče
  • možnost oboustranné montáže

Za evropskými cyklostezkami

Cestování se střešním nosičem kol dokáže být neuvěřitelně pohodlné. Člověk s nimi ušetří čas, energii i spoustu nervů. A u rodinných výletů jsou už vlastně i nutností. 

Teď už jen vyladit formu a kopcům zdar.