Close

7. 7. 2018

Zóny o svátcích fungují

fialová zóna

Většinou se státní svátky řídí pravidly neděle popřípadě soboty. Jinak je tomu ovšem na parkovacích zónách v Praze. Pokud vyjde státní svátek na všední den, musíte na parkovacím automatu zaplatit parkovné, tak jako by byl všední den. Tuto nepříjemnost jsem pocítil na vlastní kůži, když jsem své auto 1. 5. zaparkoval na fialové zóně, která je o víkendech zadarmo a následně mi přišla pokuta 500 Kč. Praha byla v tu dobu poloprázdná, většina lidí si užívala prodloužený víkend, pouze auta Eltoda s kamerami na střeše brázdila ulice a nabírala pokuty.

Následně jsem se začal pídit po tom, jak to tedy opravdu je a na stránkách „Parkuj v klidu“, jsem narazil na jednoznačnou odpověď:

„Provozní doba zóny placeného stání (ZPS) v jednotlivých parkovacích úsecích je jednoznačně určena příslušnou dopravní značkou, respektive dodatkovou tabulkou. Není-li v doplňkově v parkovacím automatu či ve Virtuálních parkovacích hodinách uvedeno jinak, pak je ZPS v provozu i ve dnech státních svátků.“

Jak se říká, chybami se člověk učí, a ne jinak je tomu i v tomto případě. Logika jde stranou a finanční zájmy města jsou nadřazeny komfortu obyvatel. Kasička se musí plnit ve dne v noci. Nedávno zavedla modré zóny i Praha 4, tím se opět zvýšil tlak na parkování ve městě. I autopůjčovny v Praze již nemají komu auta půjčovat, jelikož je klienti nemají kde zaparkovat. Mimopražští zaměstnanci, kteří nemají po cestě do práce parkoviště P+R mají těžkou hlavu s tím, kam odložit svůj vůz.

SKÚTRY VÍTĚZÍ

Hodně z nich přes léto přesedlo z automobilu na motorku a jezdí za prací na tomto dopravním prostředku. Možná by měli autopůjčovny zařadit do své nabídky i motocykly. Ty totiž zatím nemusí mít parkovací kartu k tomu, aby mohly parkovat v modrých zónách. Také je to v poslední době hodně znát. V kolonách kolem vás sviští jeden skútr za druhým.