Close

27. 5. 2018

Zkušenosti Maxon

Pro většinu mužů jsou velkým lákadle motorky. Když už si nemůžete nebo nechcete pořídit pořádnou mašinu, tak se začnete zajímat o skútry. Silné motorky mají jednu nevýhodu. Stále jste jednou nohou v hrobě nebo při nejmenším v nemocnici. Vzít za plynový pedál je u těchto strojů velice lákavé, bohužel pro řidiče osobních automobilů jste skoro neviditelní. To je příčina častých nehod motorkářů. Ti vždy dopadnou hůře, jelikož jejich ochrana je minimální. I já jsem si na občasné popojíždění pořídil skútr. Bylo to v roce 2011 a jednalo se o čínský výrobek značky Maxon Matador s obsahem 50 ccm. Můj plánovaný nájezd byl v řádu desítek kilometrů týdně. Jen tak pro rychlejší přesun po Praze. Tenkrát jsem za něj zaplatil v auto Kelly v akci cca 17 000 Kč. Ujel jsem 100 kilometrů, měl ho 5 dní a někdo mi ho před domem na Vinohradech ukradl. A bylo po sezoně.

MAXON 50 CCM JEZDÍ POMALU

Maxon skútr

Další rok jsem si pořídil od Maxona podobný skútr, ovšem místo Matadora jsem koupil Ardoura. Ten měl stejný obsah 50 ccm a jen o trošku větší kola. Cena byla přibližně 20 000 Kč. Současně jsem navštívil železářství Rousek a koupil za 1000 Kč pořádný řetěz, aby se neopakovala situace se zlodějíčkem. Velice záhy jsem zjistil, že padesátka není to pravé. Je to prostě pomalé. Do kopce to nejede. Z kopce z toho vytáhnete tak 70 km/hod. Do kopce brzdíte dopravu, protože se to plouží a jede to na plný plyn i pod 40 km/hod. I když jsem moc nejezdil, jízdu jsem si neužíval z důvodu rychlosti, která je zoufalá.

CO KUS, TO ORIGINÁL

Po šesti letech jsem Ardoura prodal za 8500 Kč s nájezdem cca 6000 km. Během provozu mi odešla řídící jednotka a mikrospínač brzdy. Sranda byla, že jsem si řídící jednotku, o které jsem si myslel, že je vadná (a ve finále také vadná byla) koupil sám v Autokelly (díl byl určen přesně pro můj skútr), ale po výměně skútr stále nefungoval. Vyměnil jsem tedy všechno možné bez úspěchu a následně skútr dotlačil do servisu. Tam mi vyměnily řídící jednotku a hned to jelo. Problém je v tom, že pan výrobce z Číny matlá tyto stroje, jak se mu zachce a když koupíte řídící jednotku pro svůj stroj, jejíž výměna je opravdu jednoduchá, nemusí být kabely propojeny správně. Vypadá to spíše na „co kus, to originál“.

SKÚTRSERVISŮ JE MÁLO

Bohužel servisů na tyto neznačkové skútry je opravdu málo a většinou se vámi moc zabývat nechtějí, jelikož je to někdy laborace a úspěch není vždy zaručen. Díly nepasují, je jich málo a čekací doby jsou dlouhé. Tyto nepříjemnosti jsou samozřejmě kompenzovány nízkou pořizovací cenou. Nízká cena ovšem neplatí pro práci servisů, kde logicky pracují za tržní ceny. Tyto skůtry jsou spíše pro zručné kutily.

Maxon

V roce 2018 jsem si pořídil silnějšího Maxona o obsahu 125 ccm. Mezitím zcela logicky přestali v Číně vyrábět padesátky a v nabídce zůstaly už jen stodvacetpětky. Zde už je to jiná jízda. Odpich na semaforech slušný, po Praze jízda opravdu bez problémů, co se rychlosti týče. Samozřejmě, že jízdní komfort je mizerný, na kostkách to z vás vyklepe duši. Zdá se mi, že místo tlumičů, tam jsou jen železné trubky. Na skútru se povolují různě matky a je třeba být manuálně zručným, aby se motorka nerozpadla. Kdo by chtěl jezdit se vším do servisu, ať na tuto mašinu raději zapomene a koupí si Hondu.

V současnosti mám najeto cca 5 000 km a Matador splňuje má očekávání. Má své čínské mouchy, ale zatím to je únosné. Zmizela matka od výfuku, někde mi protéká kolem baterky nějaké mazivo, povolilo se mi zpětné zrcátko. Jednou se mi úplně vyfoukla zadní pneu, z důvodu podhuštění, Tachometr mi ukazuje o cca 15 km/hod více, než opravdu jedu. Na servisní prohlídce jsem byl třikrát a následně jsem si začal olej měnit sám. Záruka je do 6000 km, takže to už není takový risk. Do servisu se musíte objednat tak týden dopředu a intervaly výměn jsou relativně krátké. Ztratíte tím celý den, jelikož na počkání to není a cena není také úplně lidová (vždy kolem 1000 Kč za pár deci oleje a trochu práce).

Zjišťoval jsem si reálnou spotřebu skútru a můj stroj žere cca 2,9 ltr/100 km, což je slušný výkon. Nutno dodat, že nejezdím na plný plyn. Denně ujedu okolo 50 kilometrů po Praze a průměrnou rychlost bych odhadoval na 50 km/hod. Z mého Maxona se dát vytáhnou něco kolem 90 km/hod možná i stovka z kopce, ale to už si začínám přehrávat v duchu kotrmelce na silnici a raději uberu. Když je třeba, tak za to vezmu, ale raději motor šetřím, aby déle vydržel. Autopůjčovna Praha nebude pronajímat skútry, jelikož je to dle mého názoru riziková oblast podnikání. Pojistky jsou drahé a pravděpodobnost kolize velice vysoká. Raději zůstaneme u půjčování automobilů.