Close

22. 6. 2018

Zamrzlá nafta

zmrzlá nafta

Majitelé aut s naftovým motorem mívají občas problémy, pokud venkovní teplota klesne hluboko pod bod mrazu. Ráno přijdou k autu a nenastartují ho. Na vině můžou být dva druhy takzvané zamrzlé nafty. Prvním případem je opravdu zmrzlá nafta, pokud se do ní dostane voda. Ta se tam může objevit rovnou při natankování nekvalitní nafty nebo pokud v nádrži voda kondenzuje z důvodu vniknutí vzdušné vlhkosti do nádrže při tankování. Druhým důvodem je to, že se při poklesu teploty pod bod mrazu začnou v naftě vytvářet krystalky parafínu. Aby se těmto potížím předešlo, jsou dle zákona majitelé čerpacích stanic povinni prodávat v různých ročních obdobích různé druhy nafty. Rozdíl je v tom, že nafta začne krystalizovat až při nižších teplotách. K dostání je letní nafta, která je na pumpách od dubna do září a zaručuje filtrovatelnost do 0 °C. To znamená, že nafta nebude vytvářet krystaly parafínu od nula stupňů výše. Od listopadu do konce února je k dispozici zimní nafta, která nekrystalizuje do -20 °C. V mezidobí se může objevovat přechodová nafta s filtrovatelností do -10 °C. V horských střediscích a na vybraných čerpacích stanicích můžete narazit v zimním období na arktickou naftu, která zaručuje bezproblémový start až do -32 °C.

NAFTU JE TŘEBA PŘED ZIMOU VYJEZDIT

aditivum

Pokud tedy jezdíme s nafťákem málo, může se nám stát, že budeme mít potíže v mrazivých dnech, jelikož máme v nádrži letní naftu, která nám začne krystalizovat a my auto nenastartujeme. Je tedy vhodné s tímto počítat a vyjíždět letní naftu ještě před začátkem nástupu mrazivých dnů. V půlce listopadu natankujeme plnou nádrž zimní nafty a měli bychom mít klid. Pro jistotu můžeme do nádrže přilít aditivum do nafty, které nám nejen sníží teplotu krystalizování nafty, ale také pročistí palivovou soustavu. Aditivum seženeme u každé čerpací stanice.

V minulosti se doporučovalo nalít do nafty trochu benzínu, který zabraňoval zamrzání nafty. V současnosti se toto nedoporučuje, jelikož moderní dieselové motory jsou hodně citlivé. Oprava vadných vstřiků je otázkou desetitisíců korun, takže žádná sranda. V naší autopůjčovně v Praze se obsah nádrže rychle vyprazdňuje, tím pádem do nádrže přiléváme pouze pravidelně aditivum, abychom motorů dopřáli klidných chod a celou soustavu preventivně ošetřili.

Duhy nafty:

  • letní motorová nafta – pro období od 15. 04. do 30. 09. s filtrovatelností 0 °C
  • přechodová motorová nafta – pro období od 1. 3. do 14. 04. a od 1. 10. do 15. 11. s filtrovatelností -10 °C
  • zimní motorová nafta – pro období od 16. 11. do 28. 02. s filtrovatelností -20 °C
  • arktická motorová nafta s filtrovatelností nižší než -32 °C