Close

18. 6. 2018

Výměna baterie v klíčku Octavia III a Fabia III

klíč OIII

Výměna baterie v klíčku Octavia III je v poslední době častým úkonem majitelů těchto vozů. Pokud jste si pořídili nové auto a jejím Škoda Octavia III nebo Škoda Fabia III, určitě jste k autu dostali i dva kusy klíčků s dálkovým ovládáním. Na první pohled vypadá trošku jinak, než jeho předchůdce a jmenuje se kessy. Pokud jste měnili baterii v předchozí verzi klíče, určitě jste s tím trošku bojovali, jelikož rozpůlit klíček a nijak ho nepoškrábat, je dost velké umění. V tomto ohledu je nový klíček daleko přístupnější.

Výdrž baterie je slabá

Nutno dodat, že ve starším klíčku vydržela baterka opravdu dlouho. Většina aut z naší autopůjčovny nikdy nepotřebovala jeho výměnu. Auta i po cca 6–7 letech měla v ovladačích původní baterie. S novými klíčky šla pravděpodobně tato přednost na onen svět a palubní deska Octavie III hlásí, abych v něm vyměnil baterku již po necelých dvou letech. Možná bude problém v nastavení palubní desky, jelikož klíček stále pracuje na 100 %. Předchozí verze nic nehlásily a slabou baterii jste poznali až když dosah při otvírání automobilu začal slábnout.

klíč OIII

Pro jistotu je lepší baterii vyměnit. Baterka stojí cca 40 Kč a výměna je opravdu jednoduchá. Stačí ze strany lehce zapáčit a krytka na klíčku odskočí. Následně se baterie vyjme a vloží nová. Krytka se zpět zatlačí prsty. To znamená, že jediné nářadí, které k výměně potřebujete je nějaký šroubovák nebo nůž. Otevřít klíček se mi podařilo i bez nářadí pouze prsty.

klíč OIII

Nic se při tom nemusí kódovat, přizpůsobovat ani programovat. Pokud by ovšem byla baterka delší dobu mrtvá, pravděpodobně byste se přizpůsobení dálkového ovládání nevyhnuli. Nastartovat auto s klíčkem, který má v sobě úplně vybitou baterii ovšem taky není problém. Dovnitř se musíte ovšem dostat manuálně otočením klíčku v zámku. O povolení startu (deaktivaci immobilizéru) se totiž stará miniaturní skleněný váleček (transponder), umístěný uvnitř klíčku. Toto zařízení je pasivní, a proto nepotřebuje ke své funkčnosti žádné napájení. Baterie slouží pouze k napájení dálkového ovladače. Problém s nefunkční baterií budete mít pouze v případě, že máte zaslepené zámky, v tu chvíle se jen těžko do auta dostanete.