Close

18. 1. 2018

Výměna airbagu sedačky Fabia 3

Praha 16. 1. 2018

airbag sedačky

Použití tohoto návodu je pouze na vlastní nebezpečí. Zříkám se jakékoli zodpovědnosti za způsobené škody při použití tohoto návodu. Návod je určen pouze pro zkušené auto kutily, kteří berou veškerou zodpovědnost na sebe. Obyčejnému uživateli vozidla důrazně doporučuji navštívit autorizovaný servis. Přeci jen se pracuje s „výbušninou“ a opatrnost je na místě. Na druhou stranu, pokud není nový airbag pod proudem, tak nemůže vystřelit. Za normálních okolností nevystřelí ani pokud pod proudem je, takže se není čeho bát.

sedačka
autosedačka

Pokud dojde k bočnímu nárazu do auta, které má v sedačce zabudovaný airbag, určené čidlo ve voze tento náraz během pár milisekund rozpozná a konkrétní airbag vystřelí, aby ochránil pasažéra před zraněním. Když jsem si vystřelený airbag prohlížel, jeho malý rozměr vyčnívající z opěrky sedačky se mi moc nezdál. Pravděpodobně by vás měl ochránit od nejhoršího v podobě vytrčeních plechů do vašeho boku. V autě naší autopůjčovny, která měla tuto specifickou kolizi, nebyl náraz tak prudký, aby došlo reálnému testu efektivnosti ochrany airbagu. Současně s tímto airbagem vystřelil i hlavový airbag, který je umístěn pod stropním krytem.

sedačka
sedačka

Nepříjemným důsledkem tohoto vystřelení, je poničení potahu sedačky, což činí opravu nákladnější. Potah pořídíte ve Škodovce okolo 3 000 Kč, za airbag dáte cca 5 000 Kč. Pokud si budete chtít airbag a potah vyměnit svépomocí, zde máte návod, jak na to. Podmínkou je alespoň určitá zručnost „mechanika“, který se pustí do výměny a zahraje si při tom i na čalouníka. Potřebné nářadí, které jsem použil můžete vidět na fotografiích. Stačili mi k tomu jedny kombinačky, dvoje kleštičky, tenký šroubovák (pro demontáž plastového usazení opěrky hlavy) a torx klíč.

sedačka
airbag sedačky
airbag sedačky

Asi nejjednodušší je vyměnit airbag, ten je připevněn na jednom torx šroubku, před šroubováním se samozřejmě musí správně usadit do konstrukce uvnitř sedačky. Nasazení ovšem není možné zkazit. Jak starý airbag vyndáte, tak tam nový nasadíte. Musíte si dát pozor pouze na pojistku konektoru, který je uvnitř sedačky. Tuto pojistku musíte opatrně povytáhnout a až potom konektor rozpojit, viz foto.

ČALOUNĚNÍ OPĚRKY FABIE

sedačka

Teď přijde na řadu ta horší část. Zjednodušeně lze říct, že při svlékání potahu si zapamatujeme, co kde musíme povolit a při oblékání si na to vzpomeneme ?. Velice přínosné je, když si budeme postupně pořizovat fotografie, abychom se v určité fázi neztratili. Určitý grif musíme použít při rozevírání kovových kroužků, které drží potah u sedačky. Ty jsou rozpojoval(rozevíral) pomocí dvou tenkých kleštiček. Zpětně jsem je zavíral pomocí jedněch kombinaček, což bylo jednodušší. Kroužky je vhodné neotvírat úplně, nechat tam cca 1 cm mezeru, aby šly zase dobře zavřít a současně, aby nebyl problém sundat z nich tyčku, ke které jsou přichyceny. Existují na to čalounické kleště, ale mě stačilo nářadí „co dům dal“.

sedačka f3

Potah drží u sedačky ještě dva tenké drátky, které jsou ve svislé poloze. Dají se jednoduše povolit, začínají na spodní straně sedačky a konči na kovové tyčce v sedačce (z té se dají také stáhnout). Kovových kroužků je tam celkem pět. Důležité je nesnažit se něco rvát přílišnou silou, abychom si nezničili úchyty či měkký molitan, to by se nám oprava ještě prodražila. Musíme také demontovat plastové kroužky, do kterých se vsunuje opěrka hlavy. Ty se povolí pomocí tenkého šroubováku, který zasuneme do viditelného výřezu v tomto kroužku a přibližně v 5 centimetrové hloubce je jakási pojistka proti vytažení, tu musíme odjistit (zatlačením šroubováku) a plasty vytáhnout. Hodně zdaru přeje autopůjčovna Praha. Nesmíme samozřejmě zapomenout na práci s VAGem a vymazat chyby v řídící jednotce.