Close

12. 9. 2018

Likvidace starých pneumatik zdarma

Za vyhozené pneumatiky již nemusíte platit

Ze zákona mají povinnost staré pneumatiky likvidovat jejich výrobci. Možná to nevíte, ale v ceně nové pneumatiky je zahrnut poplatek za její bezplatnou likvidaci. Stejný systém funguje dlouhou dobu u elektrospotřebičů. Výrobci si na tuto činnost najímají kolektivní systémy, které vše zařídí. Vy jen odnesete starý výrobek do prodejny elektra, kde si ani nemusíte nic koupit a prodejce je povinen od vás vysloužilý přístroj převzít. Z jeho prodejny je zajištěn bezplatný svoz, který organizují právě kolektivní systémy. Prodejce dokonce dostane za odebrání starých elektrospotřebičů od tohoto systému zaplaceno. Vše se financuje z neviditelného poplatku, který je zahrnut v ceně nových elektrospotřebičů.

A stejný systém byl nedávno nasazen v oblasti pneumatik. Bezplatně od vás převezmou staré pneumatiky v servisech, které jsou na seznamu, který je umístěn na stránkách ministerstva životního prostředí. Jedná se o provozovny, kde prodávají nové pneumatiky a které se zapojily do tohoto systému. Do podvědomí se tento proces ještě nedostal, ale postupně se zvyky mění a již se neobjevují nové černé skládky pneumatik, není důvod. Ve vybraných servisech si nic koupit nemusíte a provozovatel je povinen od vás staré gumy převzít.

VE SBĚRNÉM DVOŘE SE PLATÍ

staré pneumatiky
staré pneumatiky

V poslední době je jednoznačně atraktivní objednávání pneumatik přes internet. Dodací lhůty jsou krátké, ceny příznivé, motorista nemusí vytáhnout paty z domu, maximálně si pro ně dojde před barák. Pneumatiky si nechá vyměnit v místním pneuservisu, který není místem zpětného odběru pneumatik a zbydou mu čtyři kusy starých gum. Co s nimi? První, co ho napadne, je to, že je odveze do sběrného dvora. A to je chyba. Ve sběrném dvoře je buď neberou vůbec nebo za odložení musíte zaplatit. Je to škoda, jelikož se nabízí spolupráce výrobců pneumatik a sběrných dvorů, stejně jako tomu je u elektrospotřebičů. Jednou za čas by si kontejner s pneumatikami odvezli správci a vše by bylo daleko jednodušší.

Pokud si objednáváte pneumatiky, je dobré si nejdříve ve velkém technickém průkazuzjistit, které pneumatiky na vašem autě mohou být. To, jak jsou pneumatiky staré se dá z pneumatiky zase jednoduše zjistit v oblasti, kde je vyznačen nápis DOT. Neméně důležitý údaj je rychlostní index. Jak se starat o pneumatiky, aby nám dlouho vydržely, také není žádná věda. V autopůjčovně v Praze se řídíme těmito jednoduchými zásadami a s pneumatikami žádné problémy nemáme.

NA BEZPLATNÝ ODBĚR MÁTE ZE ZÁKONA PRÁVO

V pneuservisech z výše uvedeného seznamu a v prodejnách, které jsou tam také uvedeny se totiž na vás netváří příliš zvesela, když jim tam přivezete staré gumy a nic nechcete. Naše autopůjčovna Praha občas likviduje pneumatiky z automobilů, které provozujeme a zjistili jsme, že povědomí o tomto bezplatném systému je zatím velice nízké. Na stránkách ministerstva životního prostředí je také doporučení, abyste v případě odmítnutí ze strany povinného odběratele starých pneumatik zaslali upozornění na inspekci životního prostředí. Věřím, že časem si tito prodejci na svoji povinnost zvyknou a budou vás vítat, i když jim budete tímto přidělávat práci. Přeci jen si nebudeme naši planetu sami znečišťovat, když to můžeme vyřešit ekologicky.