Close

16. 11. 2018

Rozdíly pojištění automobilu

Máte správně chráněné auto? Zjistěte, jaké jsou mezi jednotlivými typy pojištění rozdíly.

Připravili jsme pro vás přehledný popis pojištění, který vám pomůže vyznat se v jednotlivých typech.

POVINNÉ RUČENÍ MÍT ZKRÁTKA MUSÍTE

oprava vozu

K čemu slouží: Povinné ručení musíte pro auto sjednat již v den nákupu. Bez pojištěného vozidla totiž vůbec nesmíte vyjet na silnici. Jedná se o pojistnou ochranu v případě nehody. Chrání nejenom majetek třetích osob, ale také pokrývá náklady spojené s újmou na zdraví. Co to tedy znamená? V případě, že způsobíte dopravní nehodu, dostanou osoby, kterým kvůli vámi způsobené nehodě vznikla škoda, pojistné plnění od vaší pojišťovny. 
Povinnost sjednání: Ano
Před čím chrání: Z povinného ručení zaplatí pojišťovna škodu na majetku třetích osob, ušlý zisk třetích osob a škodu na zdraví třetích osob. Pojištění auta v sobě zahrnuje také asistenční služby. 
Kdy se vyplatí: Vždy a je vaší povinností ho uzavřít. Při sjednání online můžete od ČSOB Pojišťovny dostat slevu i 20 %.

HAVARIJNÍ POJIŠTĚNÍ OCHRÁNÍ PŘÍMO VÁŠ VŮZ

K čemu slouží: Pokud vznikne škoda na vašem vozidle, vaše povinné ručení vám nijak nepomůže. Pojišťovna vám uhradí škodu vzniknou na vašem autě jedině v případě, že budete mít sjednané havarijní pojištění. 
Povinnost sjednání: Ne
Před čím chrání:Pojišťovna vám uhradí škodu i když nehodu zaviníte vy. Chrání váš vůz před škodami, které způsobí přírodní živly nebo vandalismus. Pomůže vám v případě, že vám auto ukradnou. 
Kdy se vyplatí: Vždy a především jste-li majiteli novějších vozů.

KOMPLEXNÍ POJIŠTĚNÍ PŘEDSTAVUJE VÝHODNOU NABÍDKU

K čemu slouží: Komplexní pojištění si můžete představit jako dva v jednom. Jedná se totiž o kombinaci povinného ručení a havarijního pojištění v jednom produktu.
Povinnost sjednání: Ne
Před čím chrání: Kryje škody na majetku a zdraví třetích osob a zároveň pokryje škody způsobené na vašem vozidle. K tomu u ČSOB Pojišťovny získáte například i úrazové pojištění řidiče a asistenční služby pro případ nehody nebo poruchy vozidla. 
Kdy se vyplatí: V případě, že máte zájem uzavřít povinné ručení i havarijní pojištění u jedné pojišťovny za výhodnější cenu.