Close

5. 1. 2018

EET zdražení

Kde se vezmou peníze navíc?

Bývalý ministr financí Babiš prosadil elektronickou evidenci tržeb a občanům slibuje větší objem vybraných peněz na daních. Z těchto peněz bude rozdávat důchodcům, hasičům a dalším. Kde se tyto peníze ale vezmou? Mluví se o desítkách miliard ročně, to není malý peníz. Na první pohled by se mohlo zdát, že je podnikatelé vytáhnou ze svých peněženek a pošlou Babišovi do rozpočtu. Přeci jen to jsou to lotři, kteří krátí daně. Pohádka je to pěkná, realita bude ovšem trošku jiná. Pokud se nejedná o velké daňové podvody, na které by si měl Babiš pořádně posvítit, většinou krátí daně malí živnostnici. A nyní vyvstává otázka, jestli to dělají kvůli tomu, aby se napakovali nebo kvůli tomu, aby přežili. Jejich pracovní doba je často o hodně delší než u normálních zaměstnanců. Riziko neúspěchu je dost veliké a veškeré ztráty či ztracené investice již nikdy neuvidí. Pokud zaměstnávají zaměstnance, odvody na sociální a zdravotní pojištění také nejsou nijak nízké.

Každý zaměstnanec by rád pěknou výplatu, ta ale musí mít základ v dobrých prodejích a slušných maržích. Větší zajeté firmy s tímto většinou problém nemají. Co ale drobní živnostníci? Večerka u nás na rohu má otevřeno od 6:30 do 23:00 hodin. Ceny jsou o něco vyšší než v hypermarketech, ale s tím se počítá. Většinou se stejně jedná o to samé zboží, které je koupeno v akci a dovezeno do místního regálu. Nájemné nebude nijak levné, jelikož večerka má bohatý sortiment, který potřebuje prostory. Na energiích se ušetřit nedá, na nájmu také ne, množstevní slevy v těchto malých obratech nejsou, tak jediná cesta je lehce pokrátit tržby. Co se ovšem stane v této večerce po zavedení EET? Samozřejmě se zdraží, aby bylo na odvody do státního rozpočtu.

Odliv zákazníků

Je otázka, co to udělá s tržbami. Pravděpodobně po zdražení zůstanou na stejné úrovní nebo se sníží. Důvodem bude při zvýšení cen mírný odliv zákazníků. Jaké bude zdražení a jak mírný bude odliv zákazníků je ve hvězdách. Každopádně v tu chvíli se bude hrát o přežití večerky. Nájemné dolů nepůjde, energie zůstávají, odvody státu se zvednou, tržby, které jdou ruku v ruce se ziskem, budou překvapením. Ten samý scénář můžeme uplatnit i v restauracích nižší cenové skupiny. Odvody do rozpočtu se zvýší každopádně. Tím pádem se bude muset zvýšit cena, aby bylo na tyto odvody. Následkem zdražení přijde na řadu odliv hostů. A v tu chvíli se i zde hraje o přežití firmičky.

Současně je v dnešní době silný tlak na zvyšování mezd, které jsou provázány s odvody na sociální a zdravotní pojištění. Dobrých zaměstnanců je jako šafránu, takže další problém pro malé firmy. V restauraci, kde stojí pivko padesát korun a večeře pro jednoho tři sta se většinou jede férovka a tržby se přiznávají poctivě již dnes. Tak jako se pravděpodobně přiznávají například v Globusu či Tescu. Místo večerek nám pravděpodobně zbudou už jen Albertíci, Normy, Penny a podobné markety, na což si časem zvykneme. Malí prodejci již dávno zmizeli z vesnic, tak teď je stejný osud potká i ve městech. To samé se uděje s nejlevnějšíma hospůdkami. Pivečko si budeme muset otevřít pěkně doma u televize, zavoláme sousedovi, ať přijde na pokec a bude.

VE DRUHÉ FÁZI ZDRAŽÍ VELCÍ HRÁČI

Až se trh po Babišovsku vyčistí, popadají malí hráči, tak přijde na řadu logický tah velkých hráčů. Nenápadné, postupné zdražování bude na pořadu dne. Konkurence malých podnikatelů bude ta tam, takže zvyšování cen nebude stát nic v cestě. Tím pádem porostou těmto firmám zisky a pravděpodobně odtud se vezmou ty miliardy, o kterých mluvil ministr financí. Ať je to tak nebo tak jisté je to, že vybrané daně zaplatí koneční zákazníci ve formě zdraženého zboží a služeb. Živnostník bude někdo, kdo má opravdu odvahu. V dnešní době se do malého podnikání pouští pouze naivní blázen.

Na bedra živnostníků přistálo nedávno nesmyslné kontrolní hlášení, které u těchto firmiček nemá absolutně žádný smysl, co se týče záchrany DPH v rozpočtu. Poviností, které se musí plnit je nevěřitelně mnoho a každá stojí peníze. Cokoli podnikatel kupuje, tak kupuje s přirážkou jako kdyby byl od přírody boháč. Začínat s podnikáním chce v současnosti hodně velkou odvahu. Pokud nemám opravdu hodně dobrou konkurenční výhodu, neměl bych nad tím vůbec uvažovat. Nejlepším řešením se zdá být nechat se zaměstnat, nejlépe ve státním sektoru, kde se na tržby a zisk nekouká a hodnotí se podle nálady nadřízeného.