Close

16. 10. 2017

Zkušenosti nabíječe elektrokoloběžek

koloběžky
koloběžky

V nedávné době do Prahy vtrhla firma Lime se svými zelenobílými elektrokoloběžkami. Naráz jich do centra Prahy nasypala cca 300 až 400 kusů a toho si opravdu nešlo nevšimnout. Americká firma Lime se snaží obyvatelům Prahy zpříjemnit složité a zdlouhavé cestování po Praze, a to se jí zatím daří. Nepříjemnosti jí ovšem způsobují neukáznění uživatelé těchto strojů. Odkládají koloběžky na nevhodná místa, kde překáží, řítí se po chodníku bezohledně plnou rychlostí. Staré pořekadlo „z cizího krev neteče“ platí v půjčovnách dvojnásob. O tom by majitelé autopůjčoven v Praze mohli vyprávět.

NABÍJEČI ELEKTROKOLOBĚŽEK V AKCI

Firma Lime si najímá nabíječe, kteří mají za úkol posbírat vybité elektrokoloběžky, nabít je a znovu je vypustit do provozu. Úkol na první pohled jednoduchý, po vniknutí do procesu už to taková pohodička není. Nejdříve musíte s firmou uzavřít smlouvu, což není nic složitého. Vše se vyřídí po internetu. Následně dostanete krátké školení a vyfasujete 4 nabíječky, na víc nemáte nárok. Časem si můžete další nabíječky koupit od firmy za svoje peníze. Odměna za dobití jedné koloběžky bylo ve většině případů 100 Kč. Ze zásuvky vám to vezme proud za cca 5 Kč. Dalo by se říci slušný výdělek, později ovšem zjistíte, že peníze to jsou zaslouženě vydělané.

Aktualizace 2/2019: odměna spadla na 70 Kč za koloběžku

Od března se snížila odměna za dobití koloběžky ze 100 Kč na 70 Kč. To odradilo velkou část nabíječů, jelikož se v tomto případě jedna již od podprůměrně výdělečnou brigádu. Firma najala nové zájemce o tuto práci, vypadá to ovšem, že ani ti nejsou schopni posbírat rychle vybité koloběžky a vrátit je do oběhu. Po sečtení výdělku, odečtení nákladů a uvědomění si ztraceného času, se mnoho nových adeptů vzdává této aktivity.

Můžeme si shrnout výhody a nevýhody. Mezi výhody patří:

  • peníze jsou rychle na účtě
  • nikdo tě v práci nebuzeruje
  • volná pracovní doba (když je co sbírat)
  • můžeš nebo nemusíš sbírat (žádné limity)
  • posilovna zdarma

Nevýhod je ovšem více:

  • hodinová odměna je nízká vzhledem k níže uvedeným rizikům
  • riziko nehody (stále se musí sledovat aplikace v mobilu a jezdit po Praze je samo o sobě nepříjemné)
  • riziko pokuty (většina koloběžek je sbírána spolu s dopravním přestupkem)
  • ničení interiéru auta
  • ojetí auta
  • nutno zařídit živnostenský list
  • nahlásit se na zdravotní a sociální pojišťovnu
  • vyřešit povinnosti vůči finančnímu úřadu
  • práce v brzkých ranních hodinách nebo v noci
  • fyziky relativně náročné (koloběžka váží 17 kg)
  • nutno dokoupit nabíječky
  • nutno dokoupit data do mobilu

KOLOBĚŽKA SE NABÍJÍ CCA 5 HODIN

Doba nabíjení je relativně dlouhá. Něco okolo pěti hodin. Záleží, jak je koloběžka vybitá, jestli nabíjíte v teple nebo zimě. Pokud je koloběžka na špatně přístupném místě (v parku, tam, kde se špatně zajíždí autem atp.), odměna byla o něco vyšší. Koloběžka váží cca 17 kilogramů, takže si při práci slušně zacvičíte. Jinak, než v kufru auta, se převážet nedá. Do Škoda Fabia kombi v pohodě osm kusů naskládáte. V aplikaci Lime vidíte, kde jsou vybité koloběžky, přijedete na místo, naskenujete QR kód a koloběžku odvezete nabít.

ČASTO VÁM JI NĚKDO VYFOUKNE

Na mapě jich ovšem nebylo přes den velké množství, a když pro nějakou vyrazíte třeba šest sedm kilometrů, často se vám stane, že vám ji jiný dobíječ vyfoukne před nosem. To se vám stane dvakrát třikrát za sebou a frustrace je na světě. Do nákladů si můžete hned připočítat zbytečně projetý benzín a rázem se začne vydělaná stovka tenčit. Přejezd z jedné strany Prahy na druhou je sám o sobě horor. V koloně strávíte opravdu hodně času. Více koloběžek se objevuje k večeru, ale ostatní dobíječi jsou také v akci, takže jistotu vylovení konkrétní koloběžky nemáte nikdy. V současnosti si můžete jednu koloběžku rezervovat v aplikaci na 30 minut.

KOLOBĚŽKY MUSÍ BÝT ZALOŽENÉ DO OSMI RÁNO

Pravidlo pro umístění nabitých koloběžek zpět do provozu jsou přísná. Na určených místech, které najdete také v aplikaci, musí být umístěny do 8:00 hodin ráno. Pokud založíte pozdě nebo není koloběžka úplně nabitá (minimum je 95 %), tak se odměna krátí. Po sběračském dni si tedy budete muset ještě ráno pěkně přivstat. Komunikace s týmem Lime probíhá pouze prostřednictví e-mailu, žádnou telefonní linkou nedisponují. Pokud máte nějaký problém, vyřešení je většinou zdlouhavé.

NABÍJEČ MUSÍ MÍT ŽIVNOSTENSKÝ LIST

Nabíjení není příležitostný příjem, z tohoto důvodu by měl mít každý nabíječ živnostenské oprávnění, jinak mohou přijít sankce za neoprávněné podnikání. Za ŽL dáte 1000 Kč, což je hned v úvodu 10 nabitých koloběžek zadarmo. Daň z příjmu je 15 %, takže čistý výdělek už máme jen 85 Kč za koloběžku. Plátci DPH musí z celého příjmu odvést 21 %. Suma sumárum čistý zisk z jedné nabité koloběžky se pohyboval někde kolem 50 – 60 Kč (dnes 20 – 30 Kč). To jsme ovšem nepočítali ojetí automobilu (amortizaci), riziko poškození automobilu (ke koloběžce se musí jet rychle a stále sledovat mobil, což pravděpodobnost kolize zvyšuje). Vyzvednout koloběžku a při tom nespáchat dopravní přestupek je skoro nemožné.

Neplátci DPH a zaměstnanci dle mého názoru DPH řešit nemusí, pouze podají daňové přiznání a zdaní příjem. Firma Lime veškeré tyto povinnosti převádí smlouvou na dobíječe, takže ve finále si musí dobíječ tyto informace, odvody a ostatní legislativní povinnosti vyřešit sám. Pokud se vypraví za daňovým poradcem, který mu jistě rád kvalifikovaně poradí, rázem bude mít tučné náklady ještě před tím, než vydělá korunu.

A CO ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ?

Nikdo se s největší pravděpodobností nestane nabíječem na plný úvazek. Většinou se jedná o vedlejší příjem k podnikání nebo zaměstnání. Podnikatelé to mají jednodušší, jelikož již přehledy na zdravotní pojišťovnu a sociální správu podávají, takže práci navíc vlastně nemají. Horší to mají zaměstnanci. Pokud k zaměstnání podnikáte jako nabíječ, musíte to oznámit zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení, aby bylo jasné, že se jedná o vedlejší činnost. Ta má výhody v placení záloh, nevýhodou je, že tuto agendu musíte absolvovat. Zálohy se za první rok činnosti platit nemusí, přehledy se ovšem musí následně podávat a odvody jsou závislé na výši příjmu z této činnosti. A jelikož toto papírování většinou nikomu moc nevoní, utrácíme další peníze za účetního, aby to za nás pěkně vyřídil. Pro něj to není nic složitého, zadarmo ovšem nepracuje.

Ještě si stále někdo myslí, že vydělat peníze za dobíjení koloběžek je rychlé a jednoduché? Autopůjčovna Praha doporučuje všem dobíječů zdaňovat příjmy z nabíjení, jelikož se může stát, že jednou bude firma Lime požádána finančním úřadem o seznam nabíječů a jejich odměn. Stejně jako to udělal u Uberu a Airbnb. Pak už se bude těžko něco dodaňovat nebo spíše přijde pořádné dodanění.

Tyto pravidla se v čase mění a některé informace nemusí být aktuální. Změny ovšem nejsou nijak zásadní, takže kostra sběru sedí. To co většinu lidí zajímá je ovšem odměna za tuto práci a ta je v současné době stále 70 Kč za dobití jedné koloběžky.