Close

22. 6. 2017

Zelená šipka vedle semaforu

I když mám řidičský průkaz skoro třicet let, nedávno jsem se přistihl, že nevím, co znamená zelená šipka vpravo vedle klasického semaforu, na kterém svítí červená. Původně jsem si myslel, že když mám zelenou na šipce, tak nemusím dávat přednost nikomu. Je to omyl. Pokud svítí na semaforu červená a zároveň vedle je rozsvícená zelená šipka pro odbočování vpravo, můžu sice jet, ale musím dát přednost autům, které přijíždějí z leva. Takto jsem se totiž u nás vřítil do křižovatky a málem došlo ke kolizi s bočně jedoucím automobilem.

Také jsem viděl na Karlově náměstí v Praze, kde je tato kombinace semaforů již několikrát nehodu, z důvodů výše uvedeného nedání přednosti. Ti, co jedou z bočního směru, totiž mají klasickou zelenou a o vás si myslí, že jedete na červenou. Myslím si, že to není úplně šťastné řešení a svátečním řidičům, kteří si půjčují auta v autopůjčovně v Praze, dělá určitě problémy.

ŠIPKA VLEVO

šipka semafor

Další zelená šipka, se kterou se můžete setkat, je šipka vlevo. Ta se nachází na protilehlé straně křižovatky. Pokud se rozsvítí, znamená to, že můžeme v klidu dokončit odbočení vlevo a v protisměru se na nás nevyřítí žádné auto, jelikož z druhé strany mají červenou. Před tím, než se rozsvítí, musíme dát logicky protijedoucím autům přednost.

KLASICKÝ SEMAFOR S ŠIPKAMI

semafor

Posledním typem zelené šipky je barevná šipka přímo na klasickém tříbarevném semaforu. Pokud se tento semafor rozsvítí zeleně, můžeme v klidu jet směrem, kterým ukazuje šipka a máme jistotu volného průjezdu. V naší autopůjčovně jsme zatím žádnou kolizi na takto označených křižovatkách nezaznamenali, jisté ovšem je, že i když máte zelenou, nemůžete se na 100 % spolehnout na to, že nedojde ke srážce s jiným automobilem. Jistější je si trošku přibrzdit a spoléhat spíše na své oči, než na absolutní přednost v jízdě.