Close

14. 12. 2017

Klienti pražských autopůjčoven

zákazníci

V dnešní době, kdy automobilky chrlí z továren miliony automobilů ročně, by se mohlo zdát, že auto už má skoro každý. Nová auta nejsou sice nijak levná, ale ojetiny se dají pořídit za slušný peníz. S některými sice budete rádi, že dojedete domů, ale na druhou stranu za něj utratíte jen pár tisíc. V tomto prostředí je až s podivem, že se může uživit takové množství autopůjčoven. Největší koncentrace těchto firem je samozřejmě v Praze. Vévodí jim nadnárodní společnosti, tak jako asi ve většině odvětví. Následují je větší tuzemské autopůjčovny, které doplňují rodinné firmičky, spoléhající na dobré vztahy se svými zákazníky.

KDO SI PŮJČUJE AUTOMOBILY

  • První skupinou zákazníků autopůjčoven jsou lidé, kteří mají auto v autoservisu. Pokud je jejich auto nabourané nebo má poruchu, cesta majitelů těchto aut míří do autopůjčovny. Přeci jen cesta do práce a z práce, kterou každý den autem absolvují se často nedá nahradit městskou hromadnou dopravou. V některých případech hradí náklady na pronájem vozidla pojišťovna. Pokud někdo zaviní nehodu a při tom poškodí vaše vozidlo, máte nárok na náhradní vozidlo po dobu opravy toho vašeho. Automobil musí být podobné kategorie, od toho se odvíjí také cena za jeden den pronájmu. Pokud máte auto nepojízdné z důvodu poruchy, tak vám samozřejmě pojišťovna žádné půjčovné hradit nebude. Často mají i autoservisy svoje auta na půjčení.
  • Druhou skupinou klientů autopůjčoven jsou lidé, kteří auto nevlastní a potřebují ho jen ve výjimečných případech. Do práce většinou jezdí MHD, chatu nemají, na dovolenou jedou autobusem nebo letí letadlem. Jenou za čas auto potřebují, a tak navštíví autopůjčovnu.
  • Turisté vytváří značnou část tržeb v autopůjčovnách v Praze. Málokdy do kanceláře zavítají občané sousedních států jako je Německo, Polsko, Slovensko či Rakousko. Tito sousedé totiž do naší republiky jezdí vlastním vozem, takže služby pronájmu vozů nevyužívají. Častěji potkáte v autopůjčovně cizince ze vzdálenějších destinací.
  • Nemalou část klientů tvoří Češi žijící v zahraničí. U nich je potřeba půjčení automobilu v České republice jasná. Většinou si potřebují objezdit příbuzné a známé po čas své dovolené u nás. A jelikož je dovolená většinou vždy krátká, je třeba vše urychlit pomocí auta. Druhá věc, která mluví pro půjčení auta, je to, že tito lidé jsou často movitější než našinci.
  • Poslední skupinu zákazníků by nejraději majitelé autopůjčoven raději nikdy nepotkali. Jedná se o rizikové klienty. Někteří jdou do kanceláře rovnou s nekalými úmysly. Půjčí si auto a vědí, že ho nevrátí. Často je jejich poslední stopa zachycena na hranicích směrem na východ. Další nepříjemní zákazníci mají trvalý pobyt na obecním úřadě. Důvodem může být cokoli. Dokud nepřijde na řadu pokuta nebo pojistná událost, většinou vše dopadne dobře, jelikož si autopůjčovny berou nájemné a k tomu kauci ještě před předáním auta. Pokud ovšem nastane jakýkoli problém, z těchto lidí se nedá vymoci ani koruna. Jejich zkušenosti s neplacení jsou většinou perfektní.

Mohlo by se zdát, že klientů je dostatek, takže by nebyl problém to v oboru autopůjčovny bez problémů rozjet. Realita je ovšem trošku jiná, náklady na provoz půjčovny jsou značné, rizika veliká, povinností vůči státu plno. Auta rychle stárnou, tím pádem jejich hodnota klesá. Často se bourá, jelikož si je půjčují sváteční řidiči. Konkurence je dost silná, protože tento obor nepotřebuje žádnou specializaci, úvěr na auto dostane každý, takže stačí jen začít.