Close

25. 10. 2017

Finty autopůjčoven

váhy

Hodně firem se občas snaží nalákat klienta do své provozovny různými fintami. Ne jinak je tomu i v oboru autopůjčoven. Většina zákazníků hledá vhodnou autopůjčovnu na webu. Do vyhledávače si zadá klíčové slovo autopůjčovna Praha a výsledky vyhledávání si následně prohlédne. Snaží se nalézt nejvhodnější variantu. Často je důležitá cena za jeden den pronájmu. A zde máme první trik, který některé autopůjčovny používají. Ceny v jejich ceníku jsou uvedeny bez DPH. Zákazníci ovšem při předání vozidla platí nájemné včetně DPH. Nic na tom nemění fakt, že autopůjčovna později tuto částku odvede státu, takže jí vlastně nenáleží. Pokud by své ceny takto uváděli všichni obchodníci, museli bychom s sebou nosit do obchodů kalkulačky a výslednou cenu si dopočítávat. Majitelé autopůjčoven se takto snaží nalákat zájemce o vůz, jelikož cena snížená o 21 % vypadá na první pohled lákavě. Bohužel výsledek se otočí ve finále proti těmto spekulantům. I když klienta ošálí a na pobočce mu napaří DPH k ceně, po druhé už se takový zákazník těžko vrátí.

NENÍ JEDEN DEN JAKO JEDEN DEN

Dalším zajímavým trikem je účtování jednoho den. Některé autopůjčovny auto pouze na jeden den nepronajímají. Bojí se rizika pojistné události při nízké tržbě. Jsou i půjčovny aut, které pronajímají auta minimálně na 3 dny. Naše autopůjčovna vám auto na jeden den půjčí, a ještě k tomu můžete auto používat 24 hodin, takže vlastně 2 kalendářní dny. Některé autopůjčovny si totiž počítají jeden den jako jeden kalendářní den. To znamená, že pokud si vypůjčíte auto v pondělí večer a v úterý ráno ho vrátíte, budou vám účtovány dva dny, což není zrovna fér.

KRÁTKÁ PRACOVNÍ DOBA

peníze

Dalším nepěkným příplatkem je příplatek za půjčení či vrácení mimo pracovní dobu. Ten, kdo provozuje autopůjčovnu ví, že klienti si tuto službu vyhledávají skoro non-stop. Když potřebujete auto, nedíváte se, zda je ráno, večer, sobota nebo svátek, prostě ho potřebujete. Některé provozovny mají otevřeno třeba jen ve všední den od 10:00 do 18:00 a v jiném čase si účtují až 1000 Kč za předání mimo tento čas. Naše autopůjčovna vám nabízí provozní dobu od pondělí do neděle od 7:00 do 20:00, což je doba, která pokryje většinu požadavků klientů autopůjčoven v Praze.

Příplatky, které jsem v různých cenících zahlédl byl někdy až absurdní. Jednalo se například o povinný poplatek za čištění vozu. Ten jste zaplatili, i když jste auto vrátili ve stejném stavu jako jste ho přebírali. Dalšími poplatky jsou poplatky, které nejsou zahrnuty v ceně pronájmu. Jedná se o poplatek za pojištění. Ten asi pochopí málokdo. Automobily autopůjčoven jsou určitě standardně pojištěny jak havarijně, tak povinně. Účtovat si tento poplatek mi připadá úplně nesmyslné a nevytváří to dobrý dojem této firmy.