Close

20. 5. 2017

Automobilka propouští

Volkswagen bude propouštět zaměstnance

vw

Není to tak dávno, kdy automobilku Volkswagen postihla nepříjemná kauza s falšováním emisí. Přišlo se totiž na to, že při kontrole emisí se auto přepne do režimu, který jeho emise trošku vylepší. Po tomto zjištění se automobilka dostala do velkých problémů. Nejenže bylo poškozeno dobré jméno firmy, které tím pádem klesly prodeje, současně s tím se majitelé dotčených automobilů dožadují odškodnění. Na podvod přišli kupodivu v Americe. Je vidět, že Evropané této firmě bezelstně věří vše, co jim napovídá. Zato Američané si všechno pěkně ověří a do všeho šťourají pěkně po americku. Někdy to je dobré, jako například v tomto případě, někdy se ovšem kauza zdá být absurdní, pokud například nějaký otylý Američan žaluje fastfood kvůli tomu, že mu nikdo neřekl, že když bude jíst hamburgry s hranolkama po kilech, tak z něj bude tlusťoch. Většinou je důvod k žalobě prozaický, jsou to peníze. A ne jinak je tomu u žalob Američanů na Volkswagen. Automobilka bude muset jen v USA zaplatit odškodné 17,7 miliard dolarů, což není málo i pro tak velký koncern.

NEJVÍCE PROPUŠTĚNÝCH BUDE V NĚMECKU

Jelikož se jedná a značný zásah do rozpočtu firmy, musela logicky přijít na řadu úsporná opatření. Jako všude i zde platí, že nejdražší jsou pracovní síly a odvody za ně. Proto VW zruší přibližně 30 000 pracovních míst. Celkem je u automobilky zaměstnáno 610 000 lidí po celém světě. Propouštět se bude hlavně v Německu, něco okolo 23 000 zaměstnanců. Další propouštění postihne samozřejmě USA. Do Ameriky se totiž již dieselové Volkswageny dovážet nebudou. České republiky se propouštěcí vlna příliš nedotkne.

AUTA BUDOUCNOSTI JSOU ELEKTROMOBILY

Na druhou stranu Volkswagen plánuje hodně investovat do elektromobilů. Pokud by v této oblasti zaspal, mohl by mít existenční problémy. V plánu má nabrat přibližně 9 000 zaměstnanců. Ti ovšem budou z jiného oboru než ti propuštění. Většinou firma bude potřebovat IT odborníky a lidi, kteří se budou podílet na novém směřování většiny automobilek. V elektromobilech je budoucnost a všechny vlády světa se snaží tento obor zvýhodňovat. Někde se neplatí silniční daně za elektromobily, někde se neplatí dálniční poplatky, jinde může člověk dostat určitou dotaci na nákup elektromobilu. Pokud vlastníte elektromobil v Praze, můžete parkovat na modré zóně za pouhých 100 Kč za rok. Musíte mít ovšem trvalé bydliště v Praze a dojít si na úřad pro parkovací oprávnění. Zatím jsou elektromobily hodně drahé a jejich dojezd je hodně nízký. Nabíjecích stanic je relativně málo, takže důvody k masivní přeměně vozového parku na elektromobily zatím nejsou. Vývoj jde ovšem mílovými kroky dopředu a až budou překonány tyto nijak složité nepříjemnosti, nastane velký boom. Stačí vylepšit baterie, aby měla auta věší dojezd, umístit dobíjecí stanice na každou benzínovou pumpu. Snížení cen elektromobilů se dá očekávat s jejich většími prodeji. Až budou jejich ceny srovnatelné s cenami benzínových nebo dieselových vozů, určitě je naše autopůjčovna zařadí do svého vozového parku.