Close

15. 6. 2017

Alkohol a drogy za volantem

Alkohol v krvi řidiče

1) Přestupek

  • Do 1 promile (pokuta 2 500 -20 000, 6 – 12 měsíců bez řidičáku)
  • Do 1 promile, ale jeho stav vylučuje způsobilost (v praxi to znamená, že se dle svědectví pořádně motá), (pokuta 25 000 -50 000, 1 – 2 roky bez řidičáku)
  • Odmítnutí (pokuta 25 000 -50 000, 1 – 2 roky bez řidičáku)

2) Trestný činPokud vám naměří nad 1 promile alkoholu v krvi, jedná se o trestný čin. Za něj můžete u soudu dostat velice různorodý trest. Můžete dostat trest odnětí svobody na dobu až jednoho roku (podmíněný či nepodmíněný), může vám být uložen peněžitý trest (od 2.000 Kč výše) trest zákazu řízení motorových vozidel (na jeden rok až deset let) nebo trest obecně prospěšných prací (50 – 300 hodin). O tom jak vysoká bude pokuta, zákaz řízení, podmínka či kolik hodin odpracujete, rozhoduje soudce a záleží na tom, zdali jste měli v minulosti nějaké potíže se zákonem nebo ne. Slušný člověk má logicky šanci na nízký trest, recidivista může očekávat pořádný flastr.

DROGY VE SLINÁCH A KRVI ŘIDIČE

tester drog

Užívání drog je v naší společnosti beze sporu na vzestupu. Každý konzument k tomu má své důvody. Někdo se takto dostává do pohody, jiný zažívá velkou euforii, prostě těmto lidem je fajn. Bohužel po odeznění působení drog se toto velké „fajn“ zákonitě přemění na stejně velké NEfajn. Je zde přímá úměrnost. Čím jsem šťastnější pod vlivem drog, tak přesně tak velká bude moje deprese, až droga přestane účinkovat. Tak to byla trocha teorie a teď se vraťme k drogám za volantem. Jednoduše řečeno nemají tam co dělat. Naše autopůjčovna nepůjčuje vozidla podnapilým osobám ani pravidelným uživatelům drog.

Asi největším strašákem je pro huliče marihuany to, když mu dá policista při silniční kontrole líznout čehosi. Toto lízátko je totiž s největší pravděpodobností tester na přítomnost drog v těle řidiče. Výsledek je orientační a jeho pozitivní výsledek ještě neznamená, že jste pod vlivem drogy. Tester odhaluje přítomnost zbytků drogy ve slinách. To zda vás droga ovlivňuje při řízení, může stoprocentně dokázat pouze test krve nebo moči, na který bude řidič odvezen.

Hladina THC (účinná látka marihuany) se měří v nanogramech na jeden mililitr krve. Pokud vám zjistí v krvi 1-10 nanaogramů, bude se jednat o přestupek, stejně jako když máte v krvi do 1 promile alkoholu. Pokud vám naměří více jak 10 nanogramů, spáchali jste trestný čin. Pravidelný konzument marihuany teoreticky řídit auto nemůže. V krvi může mít i po dlouhých 12 dnech cca 5 – 6 nanogramů THC. Jedná se sice o takzvané zbytkové THC, kdy konzument je absolutně bez příznaků, to ovšem zákon nerozlišuje a přicházejí na řadu sankce. V autopůjčovně jsme se zatím s tímto případem nesetkali.Příležitostný konzument je na tom o trochu lépe, ovšem časy, kdy může bez obav řídit, jsou proklatě dlouhé. Také do hry vstupuje mnoho proměnných, které ovlivňují to, kdy je naše tělo zbaveno všech zbytků THC. Jsou to váha jedince, síla „matroše“, rychlost metabolismu, věk, frekvence kouření. Ani zkušení pracovníci v autopůjčovnách v Praze neodhalí konzumenta drog, na ty číhají dopravní policisté na silnicích.