Close

20. 6. 2016

Proč požadují autopůjčovny v Praze kauci

peníze

Často vyhledávanou frází při hledání autopůjčovny v Praze je klíčové slovo bez kauce. Finanční situace některých klientů není pravděpodobně nejlepší, proto by si rádi půjčili auto, aniž by museli skládat kauci. Potíž je v tom, že autopůjčovny auto bez kauce nepůjčují. Důvod je velice jednoduchý. Kauce slouží k částečnému pokrytí zaviněných škod nájemcem. Pojišťovna sice auto havarijně pojistí, neexistuje ovšem nulová spoluúčast. Jelikož jsou autopůjčovny riziková oblast, platí dvojnásobnou sazbu za pojištění. Auta si často půjčují sváteční řidiči, tím pádem je riziko pojistné události dost vysoké. Většinou v autopůjčovně narazíte na 10% spoluúčast. To znamená, že pojišťovna prvních deset tisíc korun ze způsobené škody nehradí, pokud se jedná o škodu nad 100 000 Kč, spoluúčast je 10 %. Tuto spoluúčast musí tedy někdo zaplatit.

Spoluúčast se vztahuje na zaviněnou škodu řidičem nebo způsobenou škodu neznámým vandalem. Také při srážce se zvěří či pádu stromu na vaše auto bude pojišťovna uplatňovat úhradu spoluúčasti. Pokud vaše auto nabourá jiný řidič a bude to jeho vina, samozřejmě nic neplatíte. Plnění bude stoprocentně hrazeno z pojištění auta viníka nehody. Ve výjimečných případech se může stát, že zaplatíte celou škodu. Jedná se o jízdu pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. V tom případě se žádné pojištění na auto nevztahuje. Po tomto výčtu rizik je jasné, že kauce je pro autopůjčovny v Praze povinnost a minimalizuje škody při pojistné události. Pokud někdo nemá na zaplacení kauce ve výši 5 000 Kč, logicky nebude mít na úhradu spoluúčasti v případě zaviněné nehody.

KDO PLATÍ POKUTY V AUTOPŮJČOVNÁCH

Co se děje v případě, že do autopůjčovny dorazí pokuta za rychlou jízdu, která proběhla někdy před půl rokem. Tyto případy jsou dosti časté, jelikož městské úřady zjistili, že se jedná o jednoduše získaný příjem do obecní pokladny. Není nic jednoduššího, než nainstalovat radary k silnici a peníze se sypou. Výmluvy na osobu blízku jsou minulostí. V současnosti se v praxi využívá odpovědnost provozovatele vozidla za spáchané dopravní přestupky. Pokud se řidič k dopravnímu přestupku nepřizná, dostane pokutu ve stejné výší majitel vozidla. Tato absurdita funguje při špatném parkování a změření vašeho auta radarem bez obsluhy.

Pokud tedy do autopůjčovny Praha dorazí pokuta za překročení povolené rychlosti, tak ji majitel půjčovny zaplatí a následně požádá řidiče, který měl auto pronajaté, aby dluh srovnal. Pokud se viník k prohřešku nemá a nekomunikuje, přichází na řadu soudní žaloba. Zde je úspěch zaručen, jelikož smlouva o pronájmu vozidla je nezpochybnitelná. V ní je uvedeno, že veškeré pokuty za dopravní přestupky se nájemce zavazuje uhradit. Autopůjčovny zjistili, že nemá cenu udávat osobní údaje řidiče v době přestupku dopravním odborům, které tento přestupek řeší. Ty totiž pouze předvolají označeného řidiče a pokud se na ně vykašle, rovnou napalí pokutu autopůjčovně. Nějaké nájemní smlouva je totiž vůbec nezajímá. Náklady se ovšem tímto aktem automaticky zvýší o poplatek za správní řízení a pokuta se také zvyšuje. Pokud tedy řidič nekomunikuje ani s dopravním odborem, u soudu už se nevymáhá 600 Kč, ale 2500 Kč plus soudní poplatek a náklady řízení. Když to shrneme, je jednodušší pro autopůjčovnu ihned uhradit pokutu 600 Kč a pak ji vymáhat, než uhradit později 2500 Kč a tu částku později stejný způasobem také vymáhat. Dopravní odbory by se měly zamyslet nad tím, jak autopůjčovny fungují a vyjít jim vstříc. Jejich pravomoce nejsou nikterak zanedbatelné, mohou odebírat řidičské průkazy a rozhodovat o vážnějších přestupcích než jsou tyto.