Close

19. 1. 2016

Kolik je v Praze autopůjčoven

Pokud si potřebujete vypůjčit auto, začnete se rozhlížet v jaké autopůjčovně si ho pronajmete. V dnešní době již nemusíte listovat různými inzertními novinami, jelikož většina prodejů služeb a zboží se realizuje na internetu. Lépe řečeno, na internetu je nutné mít prezentaci firmy, pokud chcete uspět v konkurenci. Ne jinak je tomu u autopůjčoven v Praze. Pokud si zadáte do vyhledavače klíčové slovo autopůjčovna Praha, ve výsledcích se vám zobrazí velké množství firem, zabývající se půjčováním aut. Je vůbec možné, aby se tolik autopůjčoven uživilo. Vždyť ceny některých automobilů jsou v bazarech na úrovni pár tisícovek. A v tom je potíž. Čím levnější je automobil, tím je větší pravděpodobnost, že s ním někde zůstanete viset. Vaše vysněná dovolená po krásách České republiky se může změnit na vyřizování formalit spojené s odtahem a opravou vašeho auta. Proto je pro někoho výhodnější si auto půjčit v autopůjčovně. Tam nenarazíte na ojetý vrak, takže máte jistotu, že vás nepotká porucha.

SPOČÍTAT AUTOPŮJČOVNY JE TĚŽKÉ

Kolik přesně je v Praze autopůjčoven se velice těžko odhadnout. V tomto oboru se totiž velice těžko prosazují velcí tuzemští hráči, kteří by cílili na nízké ceny. Už se o to pokoušela autopůjčovna Alimex, která měla před pár lety desítky aut k půjčení, masírovala veřejnost reklamními kampaněmi a snažila se vytvořit dojem, že je nejlevnější. Život této pražské autopůjčovny skončil krachem. Takto velké firmy mají totiž většinou přebujelé náklady, tím pádem si nemohou dovolit nízké ceny. Množstevní slevy při nákupu nových vozů se moc neprosazují, takže konkurenční výhoda u takto velkých autopůjčoven prostě neexistuje. Tento segment trhu je spíše pro menší firmy se osobním přístupem k zákazníkům, podobně jako je tomu v oblasti ubytování či stravování. Stabilní místo na trhu mají pouze nadnárodní společnosti s pobočkami po celém světě. Ty mají svoji klientelu, která je většinou využívá v rámci svých pracovních cest. Dalšími hráči, kteří se prosazují mezi autopůjčovnami jsou carsharingové společnosti, které pronajímají auta třeba jen na pár hodin.

VYTÍŽENOST AUTOPŮJČOVEN V PRAZE

auta

Aby autopůjčovna Praha fungovala, měly by být její vozy rozumně vytíženy. Žádné pravidlo na to není, ale jisté je to, že když auto nejezdí, žere peníze v podobě amortizace. Každý den ztratí auto přibližně sto korun ze své hodnoty. U novějších vozidel je tato částko o trochu vyšší, u starších aut malinko nižší. Dalším žroutem peněz, i když auto stojí, je pojištění, které mají autopůjčovny vyšší než obyčejné vozy. Dále je třeba zaplatit silniční daň, poplatky za autorádio, parkovací kartu či parkovací místo. Položka za parkovaní se v poslední době dostává v nákladech hodně vysoko. Modré zóny v Praze se množí jako rakovina, pokud chcete parkovat s firemním autem v modré zóně, zaplatíte 30 000 Kč za rok, což je slušná suma.

AUTA Z AUTOPŮJČOVNY MUSÍ TAKÉ DO SERVISU

Takže auto z autopůjčovny nejezdí a my máme průvan v peněžence. Ještě větší díra se v rozpočtu vytvoří, pokud s autem začneme jezdit. Potom nás čeká nejedna návštěva autoservisu. Auto v záruce musí jezdit do značkového servisu, abychom nepřišli o záruku. Ceny v těchto servisech nejsou nijak nízké. Napočítají nám zde opravdu vše. Po ukončení záruky, můžeme jezdit i do levnějších autoservisů, logicky ovšem přichází čas výměny různých opotřebených součástek vozidla. V poslední době s hledí spíše na kvantitu a nízké náklady při výrobě vozů, to logicky přináší větší poruchovost, než tomu bylo v dřívějších dobách. I vozy autopůjčovny Praha byly několikrát na záruční opravě. Ta je sice hrazena výrobcem, ale ztrátu času vám nikdo nekompenzuje.