Close

2. 6. 2015

Parkování v Praze

parkoviště

Řešit parkování ve městech se zdá být dost velkým problémem pro představitele těchto metropolí. Automobilky chrlí ročně miliony nových aut, přehánějí se, kdo jich prodal více. Pokud stagnuje prodej vozidel, stagnuje celá státní ekonomika. Kde budou zaparkována, se při prodeji neřeší. Na druhou stranu již delší dobu platí stavební zákon, který nařizuje ke každé nově postavené budově postavit také odpovídající počet parkovacích stání. Toto nařízení je přínosné, a co se týče rozšiřování měst na jejich okraji, není zde s parkováním až zas tak velký problém. Potíže se vyskytují spíše v centrech měst, jelikož starší zástavba nebyla před desítky let projektována na tak velké množství vozidel, která se na ulicích vyskytují dnes.

PARKOVACÍ ZÓNY V PRAZE

Prvním regulačním nástrojem k omezení množství aut v Praze se staly parkovací zóny na Praze 1, které platí od roku 1996. Později se přidala Praha 2, 3 a 7. Jak parkovací zóny fungují? Městská část je rozdělena barevně na modrou, zelenou a oranžovou zónu. Největší území zabírá modrá zóna. Ta je vyhrazena pro automobily, které jsou ve vlastnictví rezidentů (ti, kteří mají trvalé bydliště v konkrétní městské části). V roce 2016 se parkovací zóny rozšířily i na Prahu 5 a 6.

ZELENÉ A ORANŽOVÉ ZÓNY

Zelená a oranžová zóna je určena pro návštěvníky, kteří mohou za poplatek v těchto zónách zaparkovat. Poplatek se platí na místě prostřednictví parkovacích automatů. Rozdíl mezi zelenou a oranžovou zónou je ve výši hodinové sazby za parkování a délce parkování na těchto místech. Zelená zóna je levnější a může se zde parkovat déle (max. 6 hodin) než v zóně oranžové (max. 2 hodiny). V zelené zóně zaplatíte od 15 do 30 Kč za hodinu parkování. Levnější jsou většinou zelené zóny na méně frekventovaných místech. Oranžová zóna stojí 40 Kč za hodinu. Výhodou obou dvou zón je také to, že se na nich dá parkovat od 18:00 hodin do 8:00 hodin ráno zdarma. Zdarma na nich můžete stát také celou neděli a na některých zónách i celou sobotu. Bohužel jsou přes noc tyto parkovací zóny velice žádané, takže pokud přijedete např. ve 20 hodin, pravděpodobně žádné volné místo nenajdete. Přes den, kdy se zde musí platit parkovné, jsou tyto parkoviště většinou poloprázdná.

MODRÉ ZÓNY

Pokud máte trvalý pobyt v městské části a automobil je v technickém průkazu psán na vás, máte nárok na parkovací kartu, kterou si může za poplatek zakoupit na úřadě. Cena roční parkovací karty je 1 200 Kč, pokud budete chtít kartu na druhé svoje auto, zaplatíte 12 000 Kč, na třetí a více automobilů stojí karta 30 000 Kč/ vozidlo. U dražších karet máte možnost si zakoupit půlroční platnost za poloviční cenu. Invalidé mají padesáti procentní slevu.

POZOR NOVÉ SMÍŠENÉ ZÓNY

Smíšené parkovací zóny slouží pro parkování místním řidičům a současně mimopražským. Klasická fialová zóna je v době mimo provozní dobu (většinou je provozní doba od pondělí do pátku 8:00-18:00, někde 8:00-20:00) zdarma. Můžete zde zaparkovat i pokud nemáte parkovací kartičku vydanou místním úřadem. Místní zde mohou parkovat neomezeně v kteroukoli denní i noční hodinu. V Praze 7 jsou ovšem (v minulosit určtě byly, takže jestli je nezrušili, jsou tam dodnes) v provozu smíšené zóny, kde platí trochu jiná pravidla. Mimo provozní dobu zde mimopražští mají zákaz parkovaní. Toho, kdo zaparkuje na noc v domění, že je to zadarmo, bohužel čeká pokuta nebo botička. V každém případě v současnosti musí být motorista, který parkuje v Praze, vždy ve střehu a poctivě číst veškeré dopravní značky a jejich dodatkové tabule, týkající se podmínek parkování na určitém místě. To, co platí v jedné městské část,i dost často v jiné části neplatí a podmínky jsou často mírně odlišné.

CELKOVÉ ŘEŠENÍ

Představitelé města se snaží o nějakou rozumnou celkovou koncepci, zatím se jim to moc nedaří. Na okrajích Prahy bylo postaveno několik P+R (park and ride) parkovišť, kde lze auto zaparkovat a dále pokračovat metrem nebo jiným prostředkem MHD. Umístění P+R parkovišť: Skalka I, II, Zličín I, II, Nové Butovice, Opatov, Chodov, Ládví, Letňany, Rajská zahrada, Černý Most I, II, Radotín, Nádraží Holešovice, Běchovice a Depo Hostivař. Některá jsou hojně využívaná, jelikož parkovné za celý den činí 20 Kč, pokud zde auto necháte přes noc, zaplatíte 100 Kč. Podle mého názoru by mělo město postavit více velkokapacitních parkovišť, ať už nadzemních nebo podzemních v širším centru města. Při rozumné ceně parkovného by se jistě tato investice postupně vracela a v ulicích by bylo volněji.