Close

10. 9. 2017

Nové značení benzínu

tankovací pistole

V letošním roce 2017 se budeme postupně setkávat s novým označením nafty a benzínu na tuzemských čerpacích stanicích. Tento nápad vzešel z Bruselu a má za úkol sjednotit označování paliv v rámci Evropské Unie. Také bude jednodušší odhalit, kolik procent biosložky palivo obsahuje. Biosložka se přimíchává do paliva, jelikož to nařizuje zákon. Záměrem tohoto zákona je to, aby paliva obsahovala více složek z obnovitelných zdrojů. Takže se benzín zjednodušeně mixuje s biolihem a nafta s metylesterem z řepkového oleje. Potíž je ovšem v tom, že výroba těchto příměsí je dosti nákladná a současně zdražuje ceny potravin, jelikož biolíh je vyráběn z rostlin, po kterých by se v některých zemích jen zaprášilo (brambory, kukuřice, obilí, cukrová třtina, cukrová řepa). V kapitalismu si tyto dobroty lejeme do nádrže, a ještě se plácáme po zádech, jak jsme EKO.

BENZÍN = „E“, NAFTA = „B“

Zpátky ke značení paliv. Benzín bude mít zkratku E, nafta se bude označovat písmenkem B. Již v tuto chvíli se někteří motoristé děsí toho, že místo benzínu natankují to Béčko, což je ovšem nafta. Obavy nejsou na místě, jelikož staré označení Natural a Nafta z čerpacích stanic zmizet nemusí a dovolím si tvrdit, že skoro žádný majitel pumpy tato označení ze stojanů nesundá. Co horšího se vám může přihodit při tankování, než že zaměníte palivo. Tato noční můra motoristy se může stát každému. Stačí mírná únava z dlouhé cesty na Slovensko a problém je na světě.

PODÍL BIOSLOŽKY

označení paliva

Za výše uvedenými písmenky bude ještě číslo. Toto číslo označuje právě procentuální podíl biosložky v konkrétním palivu. Současný Natural 95 má podíl 5 %, jeho označení bude tedy E5. U nafty podíl biosložky není vázaný na konkrétní natankování. Výrobci tohoto paliva mají povinnost přimíchat určitý podíl biosložky do nafty za kalendářní rok. Takže pokud dodají zemědělcům hodně naředěnou naftu, na komerční čerpací stanice mohou dodávat naftu neředěnou biosložkou. Pro nás motoristy je samozřejmě lepší nafta bez biosložky. Ta může někdy natropit v autě neplechu. Pokud není ošetřena aditivy rychle se kazí, zanáší palivový systém, kvalita motorového oleje se také rychleji snižuje. Pokud ovšem budeme dodržovat veškeré servisní intervaly, nemůže nám v současnosti kvalitní palivo s příměsí biosložky motor zničit.

NOVÉ PALIVO E10

To se ovšem nedá říci o palivu E10, které bude u nás v prodeji od roku 2019. Jak už víme číslo 10 znamená 10% podíl biosložky v benzínu. A takto velké množství dokáže starý motor i zničit. Moderní motory, které vyhovují emisní normě EURO 4 a výše s tímto benzínem problémy nemají. Zatím je v plánu, že E5 (Natural 95) zmizí s příchodem E10 v roce 2019 bez náhrady. Jediným řešením pro auta vyrobené před rokem cca 2005 bude tankovat Natural 98, který biosložku neobsahuje. Uvidíme, jak vše dopadne. Zatím to nevypadá na klidný projekt, jako byl v minulosti přechod na bezolovnatý benzín. Do automobilů z naší autopůjčovny v klidu můžete tankovat ekologický benzín, jelikož všechny vyhovují emisním normám EURO V a VI.