Close

6. 2. 2017

Rizika autopůjčoven v Praze

klíč

Několikrát jsem se setkal s názorem, že autopůjčovna v Praze je zlatý důl. Firma nakoupí auta, pak je půjčí za slušné peníze, auta vydělávají a majitel jen počítá zisk. Bylo by to hezké, kdyby to takto fungovalo, realita je ovšem malinko odlišná. Tak jako všechny obory, má i odvětví půjčování aut svoje rizika. Pokud se tomu člověk věnuje poctivě, práce ho baví, snaží se vyjít klientům vstříc, je možné, aby ho autopůjčovna slušně živila. To ovšem platí v jakémkoli oboru, nejen v oblasti autopůjčoven.

VELKÁ INVESTICE DO AUTOPŮJČOVNY

Nové automobily stojí značné částky, takže zde může být první překážka při založení firmy. Když vezmeme v potaz, že nová průměrně vybavená Škoda Fabia kombi stojí lehce přes 300 000 Kč, potřebujeme pro provoz autopůjčovny značný kapitál již v úvodu. Existují různé leasingové či úvěrové společnosti, které vám rádi půjčí, ale není to zadarmo. Tyto společnosti chtějí za půjčení peněz svoji odměnu. A zde máme první zvenčí neviditelné náklady. Současně se může jednat o neřešitelný problém, jelikož každý zájemce o půjčku musí splňovat určitá kritéria.

RAKETOVÁ AMORTIZACE AUTOMOBILŮ V AUTOPŮJČOVNĚ

Amortizace je vlastně hodnota, o kterou se snižuje cena vozidla v čase a současně i na základě jeho opotřebení. Každý den padá hodnota vašeho automobilu o určitou částku. Výše této částky je závislá na tom, jak je auto staré, jakou mělo pořizovací hodnotu, jaká je jeho současná tržní hodnota. Zjednodušeně můžeme dle statistický údajů tvrdit, že jednodenní amortizace vozu je v průměru cca 100 Kč. To znamená, že cena auta vám nejčastěji klesne o 3 000 Kč za měsíc. Tuto částku může zvýšit nebo snížit to, kolik kilometrů s autem najezdíte. Čím více jezdíte, tím se bude samozřejmě hodnota vozidla snižovat rychleji. Každý si v autobazaru raději koupí auto, které má nejeto 100 000 km než auto, které má 200 000 km.

AUTOPŮJČOVNY PŘITAHUJÍ PODVODNÍKY

Nezanedbatelným rizikem autopůjčoven v Praze jsou různí podvodníci. Občas vám auto zapomenou vrátit. Občas vaše auto potřebují k nějaké nekalé činnosti. Do autopůjčoven chodí také lidé, kteří mají na sebe vypsané exekuce a nemohou vlastnit svoje auto, jelikož by jim ho zabavili. Jelikož tito lidé dluhy neřeší, můžete se snadno dostat do fronty jejich věřitelů. Stačí, aby spáchali dopravní přestupek, který vám následně dorazí do firmy a máte hned nevymahatelný náklad. To samé se může stát při zaviněné pojistné události. Z těchto lidí spoluúčast těžko dostanete.