Close

7. 7. 2020

Magistrát Prahy dotuje soukromé autopůjčovny

Jak jinak si vysvětlit rapidní nárůst aut, které začaly parkovat v modrých zónách zcela zdarma. Jedná se o auta různých autopůjčoven, které si říkají carsharing. Toto novodobé zaklínadlo sdílení je ve sto procentech zneužíváno ke zvýšení popularity soukromých firem. Státní úředníci na tyto moderní aktivity ze začátku slyší a rádi usnadňují těmto firmám život. Ve finále zjistí, že se za vším schovává zisk.

Pro příklady nemusíme chodit daleko do historie. „Sdílené“ koloběžky zaplavily chodníky Prahy a po úvodním vítání a argumentaci o zelené dopravě teď politici neví, jak se těchto podnikatelů zbavit. Airbnb je další ze sdílených aktivit soukromé firmy. Ve skutečnosti se nejedná o žádné sdílení pokojů, ale o klasický pronájem hotelového typu, kdy hluční turisté otravují život normálním lidem v bytovém domě.

Sdílení automobilů jako zaklínadlo

Sdílení automobilů je úplně stejná písnička. Auta provozují soukromé firmy, kterým jde jen o zisk. Magistrát přesvědčili o tom, že lidé auta prodají a budou si ty jejich mezi sebou sdílet. Toto už ovšem, stejně jako u Airbnb to dělají hotely, nabízí klasické autopůjčovny. Za parkovné v modrých zónách tyto autopůjčovny neplatí nic, což je činí velice konkurenceschopnými. Pokuty jdou mimo ně. Nelze si nevšimnout velkého nárůstu těchto aut na území Prahy. Jak by ne, když si můžete na horkou půdu modrých zón odložit všechny svoje auta.

carsharing
carsharing

Rezidenti za parkování před svým domem musí platit a mají potíže najít místo. Teď jim k tomu přibudou další problémy, jelikož míst bude o několik stovek až tisíců méně díky zaplavení ulic auty carsharingových firem. Paradoxem je, že veškerý zisk shrábnou tyto soukromé firmy. Velkým bonusem je také to, že tyto auta bez omezení mohou přejíždět z jedné modré zóny do druhé. Takový luxus nemá žádný obyvatel Prahy. Úředníci hlásají, že je to proto, aby lidé po Praze nejezdili auty. A  hle carsharingové firmy toto mohou využívat v plné míře.

Podezřelá strategie Magistrátu

Po Praze přeci můžeme jezdit MHD, pokud potřebujeme krátkodobě auto, můžeme si objednat např. Uber, který jezdí za hodně nízké ceny. Nějak je celá strategie najednou postavena úplně na hlavu a někdo tady někomu ekonomicky hodně přeje. Možná to nebude náhoda.