Close

Blog

Nacházíte se na stránkách autopůjčovny Automoc. Zde vás budeme seznamovat ve formě rychlých zpráv s novinkami či aktuálními informacemi ze všech koutů motoristického světa.

DÁLNIČNÍ ZNÁMKA PRO ROK 2018

3. 1. 2018

dálniční známka 2018

Ani v roce 2018 se nic nemění v cenách dálničních známek. Roční známku pořídíte za 1 500 Kč, měsíční za 440 Kč a desetidenní kupón za 310 Kč. Motocykly na dálnici neplatí. Tyto ceny se týkají osobních automobilů do hmotnosti 3,5 tuny. Nákladní automobily mají svoje ceníky. Pokud si dálniční známku koupíte, skládá se ze dvou částí. Jednu nalepíte na sklo a druhou částí se prokazujete při kontrole, že jste si ji opravdu koupili a ne někde ukradli. Na známku musíte také napsat registrační číslo svého auta. Známky se nedají přenášet z jednoho auta na druhé. Pokud budete přistiženi Policií ČR na dálnici bez této známky, můžete dostat pokutu 5 000, ve správním řízení až 100 000 Kč. Platnost známky je od 1.12.2017 do 31.1.2019.


TESLA MOTOR BUDE UŽ JEN TESLA

3. 2. 2017

Pokáždé, když si čtu informace o americké firmě Tesla motor, vzpomenu si na to, jakou jsme měli radost v dobách komunistických, když jsme sehnali po známých baravný televizor značky Tesla. Kdo ji měl, byl král. Těžko se to chápe v době, kdy se televizory povalují po desítkách i v těch nejměnších prodejnách elektro. A ještě více mě překvapilo, že firma Tesla hodling stále existuje. Již se nezabývá výrobou elektrospotřebičů, ale přešla na produkci vysílací techniky, vojenských telekomunikačních technologií, zařízení na úpravu vody, solárních technologií a strojírenství. Byla založena v roce 1946, což je úctyhodný výkon. Nejedna velká firma nepřežije desetiletí v dnešní době. Ale k věci. Americká firma Tesla motors se přejmenoval na Tesla. Je to z toho důvodu, že její aktivity se rozšířily z pole automobilismu i do jiných oborů. Asi hlavním důvodem je výroba solárních panelů a akumolátorů pro napájení v domácnostech. Nedávno se musela americká firma vypořádat s nároky české firmy, když se snažila zapsat svoji ochranou známku na území Evropské Unie. Přeci jen česká Tesla už zde operuje 70 let, takže i miliardář z Ameriky musí uznat její právo na ochranou známku. Na konec se firmy dohodly, jak konkrétně je obchodním tajemstvím. Pravděpodobně došlo k nějakému vyrovnání. V naší autopůjčovně si zatím automobil od firmy Tesla nepůjčíte, na výběr ale máte vozy značky Škoda, což také není špatná firma.


ZVÝŠENÍ POKUT ZA DOPRAVNÍ PŘESTUPKY

13. 11. 2016

nehody

Současný ministr dopravy Daniel Ťok si usmyslel, že sníží počet dopravních nehod, které jsou způsobeny nekázní řidičů. Recept, který vymyslel, je jednoduchý. Zvýší pokuty za dopravní přestupky. Je otázka, zdali toto na české řidiče platí. Nejsem si příliš jistý, že by to byl krok správným směrem. Již v současné době jsou postihy za jízdu pod vlivem návykových látek dost vysoké a nedá se předpokládat, že řidič, který bude mít v krvi nějaké to promile alkoholu se zalekne, když bude mít o řidičák přijít na rok nebo na rok a půl. To samé je u uložených peněžních pokut. Opilec počítá s tím, že se nic nestane a je mu jedno, zda bude muset zaplatit 75 000 Kč nebo 100 0000 Kč pokutu, protože na to nemá tak či tak. A už vůbec nemusíme debatovat o feťácích, kterým je stejně všechno jedno. U nich můžeme akorát čekat, až způosobí nějaký větší průšvih a půjdou si sednout do kriminálu. Automobilky vesele chrlí milióny aut ročně a za volant usedá kde kdo, jelikož ceny ojetin jsou opravdu na velice nízké úrovni. Možná by bylo rozumnější regulovat počet prodaných aut, protože to není stejně kam dávat a každé město už má parkovací zónu, aby tam nemohli parkovat přespolní řidiči. Všichni jezdí v autě po jednom, což je dost neefektivní. V některých amerických městech je toto zakázáno a kontrolováno policisty. I to by mohl být návod k omezení dopravy u nás. Zvýšením pokut se nic nevyřeší.


ROZŠIŘOVÁNÍ PARKOVACÍCH ZÓN V PRAZE 2016

20. 9. 2016

Od konce prázdnin 2016 se v Praze opět ztížily podmínky pro parkování mimopražských motoristů. Zóny se rozšířily na Prahu 5 a Prahu 6. Pražští zastupitelé se snaží o to, aby místní obyvatelé měli šanci v klidu zaparkovat před barákam, což je od nich hezké, kdyby to ovšem dělali pro své voliče zdarma. Za vydání kouzelné kartičky, opravňující parking v modré zóně si účtují pěkný poplatek, který se letos zvýšil ze 700 Kč na 1200 Kč za rok. Důvod pro veřejnost je ten, že se dlouho nezdražovalo. Jistotu, že zaparkujete, ovšem nemáte. Pokud budte mít na sebe napsané druhé auto zaplatíte 12 000 Kč. O třetím vozidle se nemá cenu zmiňovat, jelikož je poplatek srovnatelný s pronájmem garáže a úředník si ho cení na 30 0000 Kč. Další peníze se vybírají za hodinu parkování na parkovacích automatech. Průměrně zaplatíte 30 Kč za jednu hodinu parkování na ulici. Také si můžete koupit stírací parkovací kartu za 120 Kč, s tou můžete parkovat 2 hodiny v modré zóně, která je standardně vyhrazena pro místní motoristy.


KRÁDEŽ REGISTRAČNÍ ZNAČKY NA PŘÁNÍ

16. 3. 2016

pojištovna

Od ledna 2016 je možno si pořídit registrační značku na přání. Na ni si můžete nechat za napsat něco originálního, co nebude urážlivé, sprosté, atp. Za dvě tabulky této značky zaplatíte 10 000 Kč. To není zrovna málo, ale budete určitě „in“. Do této chvíle se zdá být vše v pořádku. Následné potíže jsou ovšem k zvážení. Jedná se hlavně o to, že vám může nějaký závistivec vaši radost překazit a značku vám ukrást. Jedná se samozřejmě o trestný čin, který bude vyšetřovat Policie ČR. Jak je to s prací naší Policie si nemusíme nijak dlouze vysvětlovat. Pokud nestříká krev nebo nejde o loupež či krádež většího rozsahu, jedná se z jejich strany spíše o práci sekretářky. Potíž s odcizenou registrační značkou na přání je ta, že pokud se nenajde, je nápis na značce nadosmrti zablokován a vy si ho nemůžete znovu nechat vyrobit. Jediná možnost, jak používat dále značky na přání, je zaplatit dalších 10 000 Kč, vymyslet jiný originální nápis, který ještě nikdo nepoužívá a znovu jezdit. To si pravděpodobně každý rozmyslí, jelikož by takhle mohl vymýšlet a platit do nekonečna.

Vhodné je si značky nechat připevnit na auto speciálními nýty, které nejdou lehce demontovat. I tuto metodu ovšem zručný zloděj překoná, tento případ byl již evidován. K odcizené značce, měl majitel auta ještě poškozený nárazník a páté dveře, jelikož demontáž byla provedena hrubou silou. Kdo by chtěl alespoň minimalizovat finanční ztráty, může si značky na přání nechat pojistit. Cena ročního pojistného je 1000 Kč a plnění při krádeži je bez spoluúčasti. Značky na přání jsou vhodné spíše pro majitele garáží. Ten kdo parkuje na ulici, bude mít jistě plno nepříjemných zážitků a je otázka, jestli dobrý pocit z originálních značek vyváží starosti s tím spojené.


KONEC SILNIC PRO MOTOROVÁ VOZIDLA

13. 11. 2015

Od ledna 2016 ministerstvo dopravy upraví označování dálnic a silnic pro motorová vozidla. Změna se také bude týkat značky, která označuje dálnici. Dříve byla na modrém podkladu, nově bude již pouze na zeleném podkladu. Všechny silnice pro motorová vozidla se stanou dálnicemi. Jedná se pouze o formální krok, jelikož doposud se stejně na silnici pro motorová vozidla smělo jezdit maximální rychlostí 130 km/hod, což je stejná rychlost, která je povolena i na dálnicích. Dálniční známku jste stejně museli mít na obou komunikacích. Značky, které doposud byly na silnicích pro motorová vozidla, se přesunou na vybrané silnice prvních tříd. Na nich bude zvýšena max. povolená rychlost z 90 km/hod. na 110 km/hod. To je nejspíš jediná podstatná změna. Vybrané silnice prvních tříd by měly mít dva pruhy v obou směrech.

Tato změna je spíše hra se značkami, takže na motoristy nebude mít zásadní vliv. Počítá se s tím, že se vymění přibližně 500 ks značek. Současně se budou poškozené značky opravovat. O změně rychlosti na silnicích I. tříd budou rozhodovat kraje. Další novinkou budou nové značky a dodatkové tabule. Zde se jedná také spíše o kosmetickou změnu. Můžeme se těšit na nové obrázky zvířátek či Segwayí.


SLOVENSKO ZAVEDE OD LEDNA 2016 ELEKTRONICKÉ DÁLNIČNÍ ZNÁMKY

19. 11. 2015

Slovensko zavede od ledna 2016 elektronické dálniční známky. Doposud platili u našich východních sousedů samolepící dálniční známky, stejně jako u nás. Ceny známek se zvyšovat nebudou, k dispozici budou 10denní (10 EURO), měsíční (14 EURO) a roční známky (50 EURO). Pokud pojedete na Slovensko po dálnici, budete si moci dálniční známku koupit na čerpací stanici nebo na hraničním přechodu, kde by mělo být oficiální prodejní místo známek. Stejný systém již funguje v Maďarsku, kde si můžete koupit elektronickou dálniční známku i přes internet. Tato možnost by měla být k dispozici i na Slovensku. Při koupi známky budete muset uvést registrační značku svého vozu. Ta bude vložena do databáze vozů, které mohou jezdit po slovenských dálnicích. Kontrolovat značky budou kamery na mýtných branách. A jelikož Slovensko není daleko, případná pokuta za průjezd po dálnici bez známky by se mohla prodražit. Je otázkou, jak se budou řešit fotografie řidičů cizích států, kteří pojedou po slovenských dálnicích a nebudou mít zaplaceno.